Derince civarının hidrojeolojik incelemesi
Hydrojeological investigation of Derince
- Tez No: 67086
- Danışmanlar: PROF. DR. ERMAN ŞAMİLGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buharlaşma-terleme, temel kaya, sedimanter, akifer
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrojeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İnceleme alanı Marmara Denizi'nin doğu kesimindeki Kocaeli il sınırları içinde olup 40° -41° enlemleri ile 29° -30° boylamları arasındadır. İncelemede yaklaşık 40 km2,lik alanın 1/25.000 ölçekli jeoloji haritası yapılmıştır. Bölge Marmara ikliminin etkisi altındadır. Yazlan sıcak ve kurak, kışlar serin ve yağışlıdır. Kocaeli Meteoroloji istasyonu verilerine göre, inceleme dönemi içinde (1.996 Ocak- Ekim aylan arası) aylık en çok yağış ortalaması Eylül ayında 121.3 mm., aylık en az yağış ortalaması ise Temmuz ayında 3.9 mm. dir. Yine inceleme dönemi içerisinde en yüksek sıcaklık ortalaması Temmuz ayında 24.1°C ve en düşük sıcaklık ortalaması Ocak ayında 5.0 °C dir. İnceleme alanında yer alan bilimlerden Ordovisiyen ve Devoniyen kayaçları epimetamorfik, diğerleri ise sedimanterdir. İnceleme alanında Ordovisiyen yaşlı birim en yaşlı birim ve tabanda yer almasından dolayı temci kaya olarak kabul edilmiştir. Akifer niteliğindeki birimler çakıllı Neojen mostralarıdır.
Özet (Çeviri)
The investigation area is located in Kocaeli provience which is in the cast part of Sea of Marmara and falls in to 29°-30° longitudes and 40°-41° latitudes. Some 40 km2 area was mapped geologically on the scale of the scale of 1/25.000.. The area is under the climatic conditions of Marmara which is hot and dry in winters and cool and rainy in summers. Based on data of Kocaeli Meteorology station, during the investigation period ( the interval of January and October) it was estimated that maximum precipitation is 121.3 mm. in September and minimum precipitation is 3.9 mm. in July. Maximum and minimum temperatures are 24.1°C and 5.0 °C measured in July and January respectively. Epimetamorphic rock units are Ordovician and Devonian aged and others are sedimentary rocks. Ordovician aged unit is thought to be bedrock and the oldest unit, therefore the base rock unit. The units represents the characteristics of aquifers are Neogen aged and composed of {Travel.