Kirişli köprülerin deprem etkisi altındaki davranışı
Seismic behavior of girder bridges
- Tez No: 670937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLHAN İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: çelik kirişli köprü, betonarme kirişli köprü, öngerilmeli betonarme köprü, sismik analiz, CSi Bridge, steel beam bridge, reinforced concrete beam bridge, prestressed reinforced concrete bridge, seismic analysis, CSi Bridge
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında, kirişli köprülerin deprem etkisi altındaki davranışı incelenmiştir. Çalışmada, 72 metre açıklığa sahip çelik I kesitli, çelik U kesitli, prekast betonarme I kesitli ve U kesitli kiriş olmak üzere farklı üst yapı tipine sahip köprü modelleri mod birleştirme yöntemine göre analiz edilmiştir. Spektrum eğrileri AASHTO 2012 şartnamesine ve TBDY 2018 yönetmeliğine göre tanımlanmış, her bir tip köprü için iki model olmak üzere toplamda sekiz ayrı model oluşturulmuştur. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, köprüler ile ilgili genel bilgileri verilmiştir. İkinci bölümde karayolu köprülerin tarihçesi ve konu ile ilgili geçmişte yapılmış çalışmalar gözden geçirilmiştir. Üçüncü bölümde, köprü modellerinin kesit ve malzeme özellikleri, mesnet koşulları, ölü yükler, hareketli yükler ve spektrum eğrileri tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde AASHTO 2012 ve TBDY 2018'e göre deprem etkisi altında analiz edilen köprü modellerine ait elde edilen bulgular tablo ve grafikler halinde sunulmuş ve irdelenmiştir. Beşinci bölümde tez çalışmasından elde edilen sonuçlar sunulmuştur. AASHTO 2012 yönetmeliğine göre elde edilen değerler TBDY 2018 yönetmeliğine göre elde edilen değerlerden daha yüksektir. Her iki yönetmelik için yapılan değerlendirmeler I kesit tipinin U kesit tipine göre daha avantajlı olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of beam cross-section shape and material on the behavior of beam bridges under the effect of earthquake has been investigated. In the study, precast reinforced concrete I and U-beam, steel I-beam and U beam bridge models with a span of 72 meters were analyzed according to the modal combination method. Spectrum curves were defined according to AASHTO 2012 specification and TBDY 2018 regulations, and a total of eight different models were created, two models for each type of bridge. This thesis study consists of five chapters. In the first part, general information about bridges were given. In the second part, the history of highway bridges, and previous studies on the subject are reviewed. In the third chapter, cross-section and material properties of bridge models, support conditions, dead loads, moving loads and spectrum curves are introduced. In the fourth chapter, according to AASHTO 2012 and TBDY 2018 the findings of the bridge models analyzed under the effect of earthquake are presented and examined in tables and graphs. In the fifth chapter, the results obtained from the thesis study were presented. The values obtained according to the AASHTO 2012 regulation are higher than the values obtained according to the TBDY 2018 regulation. For both regulations, it has been observed that the I section type is more advantageous than the U section type.