Mezhepler arası ihtilafların Libya, Mısır ve Katar şahsi haller kanunlarındaki evlilik bölümünün düzenlenmesindeki etkisi (Karşılıştırmalı bir çalışma)
The effect of inter-graduate disputes on the regulation of the marriage department in Libya, Egypt and Qatar (A comparative study)
  1. Tez No: 670938
  2. Yazar: MOHAMED A. MANSOUR BENFAID
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARWAN MOHAMMED ABDULLAH MOGHALLES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İhtilâf, Fıkıh, Şahsi Haller Kanunu, Nikâh, Conflict, Fiqh, Personal Situations Law, Marriage. 2021, 121 Pages
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Fakihler, Kur'an-ı Kerim ve sünnet naslarını anlamada farklılık göstermişlerdir. Bunun bir sonucu olarak da dört mezhebin de içinde olduğu farklı mezhepler ortaya çıkmıştır. Her belde halkı muamelelerinde bu mezheplerden birisinin görüşlerini esas almıştır. Ardından dini hükümlerin kanunlaştırma dönemi gelmiş ve hükümler kanun maddeleri halinde düzenlenmiştir. Bu kanunlaştırma başlıklarından birisi de şahsi haller kanunudur. Çalışmanın konusu; şahsi haller kanununda yer alan "nikâh konusundaki beşeri kanunların mezheplerin görüşleri ile karşılaştırması olarak belirlenmiştir. Bunun için dört ülke belirlenmiş ve o ülkelerin mensup olduğu mezhepler esas alınmıştır. Libya şahsi haller kanunu, Mâliki mezhebi ile karşılaştırılmış, Mısır, şahsi haller kanunu, Hanefi mezhebi ile karşılaştırılmış, Katar şahsi haller kanunu, Hanbeli mezhebi ile karşılaştırılmıştır. Çalışma iki bölüme ayrılmış ve birinci bölümde; fıkhî ihtilaf kavramı, kanun ve bunların ortaya çıkışları ele alınmıştır. İkinci bölüm de ise konu ile alakalı fakihlerin ihtilaf ettikleri konular incelenmiş ve bunlar yukarıda bahsi geçen ülkelerin kanunları ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada on konu ele alınmıştır. Her bir konuda önce üç mezhebin ihtilaf ettikleri noktalar ayrı ayrı belirtilmiş sonra ülkelerin konu hakkındaki kanun maddesi ayrı ayrı aktarılmış, son olarak da her ülkenin kanun maddesi ile mezhep görüşü karşılaştırılmıştır. Çalışma, ulaşılan sonuçların yer aldığı sonuç bölümü ile tamamlanmıştır. Bu sonçlar arasında en önemlisi şudur: İslam fıknının, şahsi haller kanununun nikâh bölümü üzerinde etkisi olduğu görülmüş ve her ülkenin ülkedeki yaygın mezhep anlayışından etkilendiği ancak bu etki maslahat bulunması durumunda diğer mezhep görüşlerini almaya en teşkil etmedigi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Abstract: The Effect of Conflicts Between Sects on the Legal Age of Marriage in the Personal Situations Law People differed in understanding the Quran and sunnah. As a result of this, sects including four sects have emerged. The people of each town are based on the opinions of one of these sects in their treatment. Then came the period of legalization of religious provisions and the provisions were arranged in laws. One of these codification titles is the personal circumstances law. The subject of the study; It has been determined as the comparison of the“human laws on marriage”in the personal cases law with the views of the four madhhabs. For this, four countries were determined and the denominations of those countries were taken as a basis. The Libyan law of personal circumstances is compared with the Maliki sect, Egypt is compared with the law of personal circumstances, the Hanafi sect, Jordan's law of personal circumstances is compared with the Shafi sect. The study is divided into two parts and in the first part; The concept of legal dispute, law and their emergence are discussed. In the second part, the issues that the scholars disagree about on the subject were examined and these were compared with the laws of the countries mentioned above. Ten topics were discussed in the study. In each issue, first of all, the points of dispute between the four sects were mentioned separately, then the law article of the countries on the subject was mentioned separately, and finally, the law article of each country and the sectarian view were compared. The study was completed with the conclusion section containing the results reached. The most important of these consequences is the following: It has been observed that sects have an effect on the personal matters law enacted in the countries where they are applied, but this effect did not constitute the most to take the views of other sects in case of interest.