Kamusal iç mekândaki bebek ve çocuk bakım odalarında modüler tasarım kavramı üzerinden tasarım ölçütlerinin belirlenmesi ve model önerisi
Model proposal and determination of design criteria based on the modular design concept of baby and child care rooms in public interior space
- Tez No: 670980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ERTEN BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kamusal İç Mekân, Tasarım Ölçütleri, Bebek ve Çocuk Bakım Odası, Ergonomik Tasarım, Modüler Tasarım, Indoor Public Spaces, Design Criteria, Baby and Child Care Room, Ergonomic Design, Modular Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Toplumun en küçük yapı taşı olan aile; anne, baba ve çocuktan oluşur. Ebeveynler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılarken fiziksel ve psikolojik ihtiyaçları doğrultusunda en iyi imkânı sunmaya çalışmaktadır. Konutlarda çocuklarının ihtiyaçları doğrultusunda en uygun ortamı hazırlayan ebeveynler, ev dışı mekânlarda da çocuklarının ihtiyaçlarını rahat bir şekilde karşılayabildikleri özel alanlara ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde arazi-inşaat maliyetleri kaynaklı olarak konut iç mekân alanlarının giderek daha küçük tasarlanması sebebi ile ev dışı mekânlarda geçirilen zaman gün geçtikçe artmaktadır. Covid-19 salgını ile biçimlenmeye başlayan gündelik yaşamımızda özellikle ortak kullanılan alanların tasarımı da yeniden düşünülmeye başlamıştır. Bu çalışmayı etkili bir şekilde yapabilmek için tez çalışmasının ilk bölümünde kamusal mekân kavramı, türleri ve kamusal iç mekânların kuramsal açıklamaları yapılarak bu bağlamda yönetmelikler araştırılıp yurt dışı ve yurt içindeki bebek ve çocuk bakım odaları incelenmiştir. Bebek ve çocuk kavramı ile bebek ve çocuk gelişimleri irdelenip bebek ve çocuk bakım odası tasarım ölçütleri konularına değinilmiştir. İkinci bölümde; yapılan tasarımın üretim/uygulama aşamasında yaşanması olası aksaklıklardan ve uygulama/işçilik hataları gibi hususlardan arındırılabilmesi için uygun bir kavram olarak seçilen“tasarımda modülerlik”araştırılarak modül ve modüler kavramı, modüler koordinasyon ve standartlaşma konularına değinilerek modüler tasarım örnekleri incelenmiş, tasarımda standartlaşmanın anlamı, amaçları ve yararlarından bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise bebek ve çocuk bakım odası modüler tasarım önerisi sunulmuştur. Önceki bölümlerde yapılan araştırmaların uygulama alanı olarak görülen bu bölümdeki öneri proje; 2019 yılında ortaya çıkan Covid-19 pandemisinin uzun yıllar süreceği düşünülen fiziksel ve psikolojik etkileri nedeni ile tek ailenin kullanıma yönelik tasarlanmıştır. Sonuç olarak; tüm bu kuramsal araştırmalar, yapılan çizimler ve gözlemler sonucunda bebek ve çocuk bakım odasının özellikle kamusal iç mekânlarda kullanımının gerekliliği, içeriği ve önemi bir tasarım önerisi eşliğinde tüm detayları ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Family, the smallest element of society, comprises a mother, a father, and a child. Parents try to provide the best for their child's needs in terms of physical and psychological. Preparing the most convenient atmosphere indoors following their children's needs, parents are also in need of special places outdoors, which will fulfill those needs. Nowadays, the time spent outdoors increases day by day for indoor housing zone has been designed gradually smaller based on acreage-construction costs. The design of communal areas has started to be thought of once more in our daily life, which has been reforming with the Covid-19 pandemic. To make this study effective, in the first section an exploration concerning domestic space as a term, its varieties, and speculative explanation of domestic indoor spaces, regulations within this subject frame and, childcare spaces both domestically and overseas have been made. The concept of baby and childcare rooms and development has been scrutinized to touch on baby and childcare room design criteria. In the second part, the term“modularity in design”which has been deemed fit for eliminating troubles that could occur during the production/implementation process and implementation/workmanship faults has been researched. With this regard, touching on the terms modular coordination and standardization, modular design concepts have been investigated. Furthermore, the meaning of standardization in design, their objectives, and benefits have been mentioned. In the third part, a suggestion regarding the baby and childcare room's modular design has been presented. Accepted as an application area, the suggested project in this section has been designed based on the physical and psychological effects of the Covid-19 Pandemic, solely for the usage of one family. Consequently, as a result of the conceptual studies, sketches, and observations, the necessity of baby and childcare rooms especially in domestic indoor spaces along with their contents have been put forth with all details.