Kamusal iç mekanda aktif yaşlı bireylerin sosyalleşmesini destekleyecek mekan tasarım parametreleri: AVM örneği
Space design parameters to support the socialization of active elderly individuals in public interior space: The case of shopping mall
- Tez No: 784359
- Danışmanlar: PROF. BİLGE SAYIL ONARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Aktif yaşlı, Kamusal iç mekan, Kamusal mekan, Sosyalleşme, Sosyal etkileşim, Active Elderly, Public interior, Public space, Socialization, Social interaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Her insan yaşlılık dönemini deneyimleyecektir. Önemli olan bu dönemde yaşanılan iş, statü gibi kayıplarla birlikte toplumsal hayattan uzaklaşmayıp toplumsal hayatta üstlenilen rolü sürdürmek ve diğer insanlarla etkileşimde olmayı başarmaktır. Ancak bu sayede bireyin psikolojik sağlığı korunur ve yaşam kalitesi arttırılabilir. Bunun gerçekleşebilmesi için ise bireyin çabası kadar fiziksel çevrenin etkisi de önemlidir. Fiziksel çevrenin, farklı yaş grupları arasında toplumsal refahı ve etkileşimi desteklemede rol oynadığı, çevre davranış çalışmaları sonuçlarında görülmektedir. Sağlıklı bir toplum yapısının sürdürülebilmesi için temel olarak aktif yaşlı yetişkinlerin toplumdaki diğer bireylerle bire bir etkileşiminin önemine ve farklı yaş gruplarının ihtiyaçlarını destekleyen mekan tasarımının özelliklerini belirlemeye duyulan ihtiyaç, her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, aktif yaşlı bireylerin kamusal iç mekanlara katılımını ve sosyalleşmesini arttırmada fiziksel mekanın nasıl bir rol oynayabileceğini, kamusal iç mekanlarda sosyalleşmeyi destekleyici mekan tasarım parametrelerinin neler olduğunu ve bu parametrelerin Alışveriş merkezi tasarımına nasıl uygulanabileceğini anlamaktır. Çalışma kapsamında seçilen alışveriş merkezi aktif yaşlı bireylerin gözünden tasarım ve konfor, aidiyet duygusu, mekanda gerçekleşen kişilerarası aktivite/etkileşim olanakları ve farklı özellikte kullanıcı gruplarını barındırabilme parametreleri üzerinden değerlendirilmiş ve ayrıca mekandaki sosyalleşme düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Seçilen alışveriş merkezinde yerinde tespit çalışması ile anket çalışması yürütülmüştür. Elde edilen bulgular betimsel analiz ve SPSS programında korelasyon analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Araştırma verilerine göre aktif yaşlı kullanıcıların kamusal iç mekanlarda sosyalleşmesinde mekandaki tasarım ve konfor özelliklerinin, mekandaki aidiyet duygusunun, mekanda gerçekleşen kişilerarası aktivite/etkileşim olanaklarının ve mekanın farklı özellikte kullanıcı gruplarını barındırabilme özelliğinin etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Every person will experience the old age period. The important thing in this period is to maintain the role assumed in social life and to be able to interact with other people by not moving away from social life with losses such as work and status. In this way, the psychological health of the individual is protected and the quality of life can be increased. In order for this to happen, the impact of the physical environment is as important as the individual's effort. It is seen in the results of environmental behavior studies that the physical environment plays a role in supporting social welfare and interaction among different age groups. In order to maintain a healthy social structure, the need to determine the characteristics of the space design that supports the needs of different age groups and the importance of the one-to-one interaction of active older adults with other individuals in the society is increasing day by day. The aim of this study is to understand how physical space can play a role in increasing the participation and socialization of active elderly individuals, what are the space design parameters that support socialization in public interiors, and how these parameters can be applied to the design of shopping malls. The shopping center chosen within the scope of the study was evaluated through the parameters of design and comfort, sense of belonging, interpersonal activity/interaction opportunities in the space, and being able to accommodate different user groups, from the eyes of active elderly individuals and over, and also the socialization levels in the space were tried to be determined. A survey study was carried out with on-site detection in the selected shopping center.The findings were evaluated by descriptive analysis and correlation analysis in the SPSS program. According to the research data, it has been observed that the design and comfort features of the space, the sense of belonging in the space, the interpersonal activity/interaction opportunities in the space and the ability of the space to accommodate different user groups are effective in the socialization of active elderly users in public indoor spaces.