Okul öncesi çocuklarda sosyal yetkinlik ve davranış sorunları ile annelerinin yaşam doyum düzeyleri ve psikolojik semptomları arasındaki ilişkinin incelenmesi
This study is to investigate the behavioral problems and social competencies of children in preschool children, their psychological symptoms in their mothers and the relationship with their mothers' life satisfaction
- Tez No: 671045
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TEMEL ALPER KARSLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Sosyal Yetkinlik, Çocukluktaki Davranış Problemler, Life Satisfaction, Social Competence, Behavioral Problems İn Childhood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi çocuklarda görülen davranış problemleri ve çocukların sosyal yetkinliklerinin, annelerinde görülen psikolojik semptomları ve annelerinin yaşam doyumları ile olan ilişkinin incelenmesidir. Bu çalışma, ilgili kavramların bir arada incelenmesi ve dinamik bir model sunması nedeniyle önemlidir. Alan dizine yeni ve güncel bilgilerin kazandırılması da diğer bir olumlu katkısıdır. Çalışmanın evrenini Özel Denizli Cerrahi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğine başvuran hastaların anneleri oluşturmaktadır. Örneklem seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Örneklem sayısı ise hastaneye 3 ay içerisinde başvuran 500 hastanın %20 si alınarak hesaplanmıştır ve böylelikle 100 kişiye uygulama yapılmıştır. Örneklem seçiminde çocukların okul öncesi dönemde olmaları dikkate alınmıştır. Çalışmada katılımcı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu ve ayrıca Diener- Yaşam Doyumu Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri (KSE), Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 envanterleri kullanılmıştır. Araştırmamızın sonuçları çocuklardaki davranış problemleri ve sosyal yetkinlik ile annelerinin yaşam doyumları arasında anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Araştırmamızın sonuçları çocuklardaki davranış problemlerinin sosyal yetkinlik düzeyi ile annelerinin psikolojik belirtileri arasında anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Araştırmamıza göre annelerin yaşam doyumları ile psikolojik belirtileri arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. Araştırmamızdan elde edilen bulgulara göre cinsiyet ile yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişkiye işaret etmektedir. Yapılan çalışmanın sonuçlarına bakıldığında değişkenler arası ilişkiler saptanmış olup, elde edilen veriler literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the behavioral problems and social competencies of children in preschool children, their psychological symptoms in their mothers and the relationship with their mothers' life satisfaction. This study is important because it examines the related concepts together and presents a dynamic model. Providing new and updated information to the domain directory is another positive contribution. The population of the study consists of the mothers of the patients who applied to the Pediatric Health and Diseases outpatient Clinic of Denizli Surgery Hospital. The sample was determined by random sampling method. The number of samples was calculated by taking 20% of 500 patients who applied to the hospital within 3 months, and thus, 100 people were applied. In the sample selection, it was taken into consideration that the children were in preschool period. In the study, the Sociodemographic Information Form prepared by the participant, as well as the Diener-Satisfaction Scale, Brief Symptom Inventory (BSI), Social Competency and Behavior Assessment-30 inventories were used. The results of our study indicate a significant relationship between behavioral problems and social competence in children and their mothers' life satisfaction. The results of our study indicate a significant relationship between the social competence level of behavioral problems in children and the psychological symptoms of their mothers. According to our research, there is a significant relationship between mothers' life satisfaction and psychological symptoms. According to the findings obtained from our study, it indicates a significant relationship between gender and satisfaction with life. When looking at the results of the study, the relationships between the variables were determined and the data obtained were discussed in the light of the literature.