Otizm Spektrum Bozukluğu tanılı okul öncesi dönem çocuklarınınduygu düzenleme becerileri ile annelerinin psikososyal iyilik hali arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between emotion regulation skills of preschool children with Autism Spectrum Disorder and psychosocial well-being of their mothers
- Tez No: 767862
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Psikososyal İyilik Hali, Depresyon, Anksiyete, Yaşam Kalitesi, Ebeveyn Yetkinliği, Autism Spectrum Disorder, Psychosocial Well-Being, Depression, Anxiety, Quality of Life, Parental Competence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırmada çocuklarına otizm spektrum bozukluğu tanısı konan annelerin depresyon, anksiyete, algıladıkları aile yaşam kalitesi ve ebeveyn yetkinliği düzeyleriyle birlikte çocuklarının duygu düzenleme becerileri ile annelerinin psikososyal iyilik hali arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya 2020-2021 yılında İstanbul'da yaşayan 3-6 yaş arası otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuğu olan 26 anne ile aynı özelliklere sahip 3-6 yaş arası normal gelişim gösteren çocuğu olan 25 anne olmak üzere 51 kişi katılmıştır. Bu araştırmada, otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklar ile normal gelişim gösteren çocukların duygu düzenleme becerilerini ölçmek için anneleri tarafından Çocuk Davranış Listesi – Kısa Formu ve Duygu Düzenleme Ölçeği doldurulmuştur. İlk olarak anneler Sosyodemografik Veri Formunu doldurmuştur. Daha sonra annelerin psikososyal iyilik halini ölçmek amacı ile Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Beach Center Aile Yaşam Kalitesi Ölçeği, Anneler için Ebeveyn Yetkinlik Ölçeği ile veriler toplanmıştır. Araştırmanın verileri toplanırken anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri SPSS 25 programı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları otizm spektrum bozukluğu tanısı almış çocuklar ile normal gelişim gösteren çocukların duygu düzenleme becerilerinde farklılıklar olduğu, annelerinin psikososyal iyilik halini etkilediği ve farklılıklar olduğu saptanmıştır. Sonuçlar ilgili alan yazına göre tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between psychological resilience, life satisfaction and depression levels of mothers whose children were diagnosed with autism spectrum disorder, and their emotional regulation skills and their mothers' psychosocial wellbeing were investigated. In 2020-2021, 51 people, including 26 mothers with a child aged 3-6 years who were diagnosed with autism spectrum disorder, living in Istanbul, and 25 mothers with normally developing children aged 3-6 years with the same characteristics, participated in the study. In this study, Child Behavior List – Short Form and Emotion Regulation Scale were filled in by their mothers to measure emotion regulation skills of children diagnosed with autism spectrum disorder and children with normal development. Then, data were collected with the Beck Depression Scale, Beck Anxiety Scale, Beach Center Family Quality of Life Scale, and Parental Competency Scale for Mothers to measure the psychosocial well-being of the mothers. Questionnaire method was used while collecting the data of the research. The data of the research were evaluated with SPSS 25 program. According to the findings obtained as a result of the research, it was determined that there were differences in emotion regulation skills of children diagnosed with autism spectrum disorder and children with normal development, affecting the psychosocial well-being of their mothers, and there were differences. The results were discussed according to the related literature and suggestions were made.