Bireysel moda tasarımcıları ile kurumsal firmalarda çalışan moda tasarımcılarının koleksiyon oluşturma, geliştirme ve üretim aşamalarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of collection, development and production stages of individual fashion designers and fashion designers working in corporate companies
  1. Tez No: 671125
  2. Yazar: MELİS BAYAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ATINÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarım, Tasarımcı, Koleksiyon, Bireysel Moda Tasarımcıları, Kurumsal Firmalarda Çalışan Moda Tasarımcıları, Koleksiyon Oluşturma Süreci, Koleksiyon Geliştirme Süreci, Koleksiyon Üretim Süreci, Design, Designer, Collection, Individual Fashion Designers, Fashion Designers Working in Corporate Firms, Collection Creation Process, Collection Development Process, Collection Production Process
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tekstil Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Giyim insanın doğasında var olan korunma güdüsünün yanında güzel görünme, süslenme, bir gruba dâhil olma, kendini iyi ve güvenli hissetme, kişiliğini ortaya koymada rol oynayan en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Günümüzde insanların bu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bireysel moda tasarımcıları ile kurumsal firmalarda çalışan moda tasarımcıları çeşitli giysi tasarımları yaparak koleksiyonlarını oluşturmaktadır. Bu araştırma yapılırken hem bireysel moda tasarımcılarının, hem de kurumsal firmalarda çalışan moda tasarımcılarının koleksiyonlarını oluştururken ne gibi süreçlerden geçerek koleksiyonlarını oluşturdukları incelenmektedir. Koleksiyonlarını oluştururken esinlendikleri kaynaklar ve olaylar, esinlerini hangi yöntemlerle yansıttıkları, tasarımlarını yaparken ne gibi unsurları göz önünde bulundurdukları karşılaştırmalı olarak incelenmektedir. Koleksiyonlarını oluşturduktan sonra bu sürecin gelişimi ve ortaya çıkan ürünlerin üretim süreci de incelenmektedir. Bu incelemeler yapılırken hem sekiz bireysel moda tasarımcısı ile hem de kurumsal firmalarda çalışan sekiz moda tasarımcısı ile mülakatlar yapılarak araştırmanın içeriği hazırlanmıştır. Araştırmada bireysel moda tasarımcıları olarak Ahmet Baytar, Barbaros Şansal, Çiğdem Akın, Ezra Çetin, Gamze Saraçoğlu, Nihan Peker, Niyazi Erdoğan ve Yıldırım Mayruk ile mülakatlar yapılmıştır. Kurumsal firmalarda çalışmakta olan moda tasarımcıları olarak da Boyner'de Çağrı Öztürk, Boyner'de Demet Ateş, Colin's markasında Aysu Yavuz, George Hogg'da Tuğba Kaya, İpekyol'da Figen Uygun, Koton'da Aslıhan Akdemir, LC Waikiki'de Şirin Ezgi Yalın ve Pierre Cardin'de Hilal Uysal ile mülakatlar yapılmıştır. Yapılan mülakatlara ek olarak tasarımcılardan alınan görsel ve yazılı kaynaklar tez içeriğine dâhil edilmiştir. Araştırma sonucunda, bireysel moda tasarımcıları ile kurumsal firmalarda çalışan moda tasarımcılarının koleksiyon oluşturma, geliştirme ve üretim süreçleri arasındaki farklılıklar ortaya koyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Clothing is one of the most important factors that play a role in looking beautiful, embellishing, joining a group, feeling good and safe, revealing your personality, besides being thehumannature's protection motive. Today, individual fashion designers and fashion designers working in corporate companies create their collections by making various clothing designs in order to meet these needs of people. While conducting this research, it is examined how both individual fashion designers and fashion designers working in corporate firms create their collections and what kind of stages they have gonethrough while creating their collections. The sources and events they inspired when creating their collections, what methods they reflect their inspiration on their designs, and what elements they consider when designing them are examined comparatively. In addition to the process of creating a collection, the development of this process and the production process of the resulting products are also examined. While making these examinations, the content of the research was prepared by interviewing both eight individual fashion designers and eight fashion designers working in corporate companies. Interviews were conducted with Ahmet Baytar, Barbaros Şansal, Çiğdem Akın, Ezra Çetin, Gamze Saraçoğlu, Nihan Peker, Niyazi Erdoğan and Yıldırım Mayruk as individual fashion designers. As fashion designers working in corporate companies, interviewswere conducted with Çağrı Öztürk and Demet Ateş in Boyner, Aysu Yavuz in Colin'sbrand, Tuğba Kaya in George Hogg, FigenUygun in İpekyol, Aslıhan Akdemir in Koton, Şirin Ezgi Yalın in LC Waikiki and Hilal Uysal in Pierre Cardin. In addition to the interviews, visual and written sources from the designers are included in the thesis content. As a result of the research, the differences between individual fashion designers and fashion designers working in corporate firms, collection creation, development and production processes are revealed.