Rokoko dönemi giysi formları ve saç aksesuarları arasındaki ilişki
The relationship between garment forms and hair accessories in the Rococo period
  1. Tez No: 1017193
  2. Yazar: EDA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. MELTEM OK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Giyim Endüstrisi, Fine Arts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: 18. yüzyıl, Giyim aksesuarları, Giysi tasarımı, Moda tarihi, Moda tasarımı, Rokoko üslubu, 18. century, Clothing accessories, Clothing design, Fashion history, Fashion design, Rococo styles
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyıl Avrupa modasında Fransa merkezli olarak gelişen Rokoko estetik anlayışı bağlamında, giyim formları ile saç tasarımları ve saç aksesuarları arasındaki karşılıklı ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Rokoko dönemine özgü hafiflik, zarafet ve yoğun süsleme anlayışının, kadın giyiminde kullanılan silüetler ile saç modası üzerindeki yansımaları; toplumsal statü, kimlik inşası ve dönemin görsel kültürü çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmada nitel yöntem benimsenmiş; literatür taraması yoluyla elde edilen tarihsel, sanatsal ve kültürel veriler betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. İnceleme kapsamında dönemin karakteristik giysi türleri ile pouf saç modelleri ve bu modellerde kullanılan aksesuarlar analiz edilmiştir. Çalışmanın uygulamalı aşamasında ise kuramsal veriler doğrultusunda geliştirilen özgün tasarımlar aracılığıyla Rokoko giyim ve saç estetiği çağdaş bir tasarım diliyle yeniden yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular, Rokoko döneminde giyim ve saç tasarımının yalnızca estetik bir uyum değil; dönemin toplumsal yapısını, bireysel beğeni anlayışını ve statü göstergelerini yansıtan bütüncül bir görsel dil oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, tarihsel moda dönemlerinin çağdaş tasarım süreçlerine ilham veren kültürel bir kaynak olduğunu vurgulayarak, moda tarihi ve tasarım disiplinine kuramsal ve uygulamalı düzeyde katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the reciprocal relationship between clothing forms and hair designs and accessories within the context of the Rococo aesthetic that developed in 18th-century European fashion, with France as its center. The reflections of the Rococo period's characteristic lightness, elegance, and intense ornamentation on women's clothing silhouettes and hair fashion are discussed within the framework of social status, identity construction, and the visual culture of the era. A qualitative research method was adopted; historical, artistic, and cultural data obtained through a literature review were evaluated using descriptive analysis. Within the scope of the study, characteristic garment types of the period, pouf hairstyles, and the accessories used in these styles were analyzed. In the applied phase of the research, Rococo clothing and hair aesthetics were reinterpreted through a contemporary design language by means of original designs developed in line with the theoretical data. The findings reveal that during the Rococo period, clothing and hair design constituted not merely an aesthetic harmony but a holistic visual language reflecting the social structure of the time, individual taste, and indicators of status. By emphasizing that historical fashion periods serve as cultural resources inspiring contemporary design processes, the study aims to contribute to the fields of fashion history and design at both theoretical and practical levels.