Geri Dön

Implementation of fragmantation algorithms for relational distributed database management system

İlişkisel dağıtık veritabanı yönetim sistemleri için parçalama yöntemleri uygulaması

  1. Tez No: 67124
  2. Yazar: ERCAN KÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 57

Özet

Özet Bu çalışmada Dağıtık İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemleri(RDDBMS) için Atama-Derinlikli Ağaç Arama(ADTS) olarak adlandırdığımız yeni bir dikey parçalama yöntemi tasarlanıp uygulanmıştır. Bu yöntemde başlıca iki kavram kullanılmaktadır; alanlar arası çekim ve muhtemel bir çözümün maliyeti. Herhangi bir işlem iki alanı birden kullanıyorsa bu iki alan arasındaki çekim artar. Muhtemel bir çözümün maliyeti de herhangi bir parçanın içindeki alanlar arasındaki çekimle azalacak, buna karşın değişik parçalardaki alanların birbirlerine olan çekimleriyle artacak şekilde hesaplanır. Bu yeni yaklaşımla, kullanıcı oluşturulacak parça sayısını(PS) ve bir seferde atanacak alan sayısı olan atama-derinliği(AD) değerlerini belirler. Bundan sonra yöntem bütün parçalara ilk alanlarını atamayla başlar. İlk parçaya diğer bütün alanlara toplam çekim değeri en düşük olan alan atanır. Kalan parçalara ilk alanları atanırken o ana kadar atanmış alanlara toplam çekimi en düşük olan alan atanır. Parçalara ilk alanlar atandıktan sonra, yöntem bir döngü içinde her seferinde AD kadar alam atanmamış alan kalmayıncaya kadar atar. Her döngüde PSAD kadar muhtemel çözüm incelenir ve maliyeti en düşük olanı seçilir. Bu yaklaşım diğerlerine oranla çok daha gerçekçi gözüküyor çünkü bu yaklaşımla oluşturulacak parça sayısı kullancı tarafından belirleniyor. Bundan başka bu yaklaşımla bütün muhtemel çözümler incelendiğinden, öyle ki atama-derinliği alan sayısı ile parça sayısı farkına eşitlendiğinde gerçekten bütün muhtemel çözümler incelenebilir, ancak bu durumda bellek problemi ortaya çıkabilir. Bu yöntemde ölü- noktalardan kurtulmak gibi problemler için başka yöntemler kullanmaya gerek yoktur.

Özet (Çeviri)

Abstract In this study, a new approach for vertical fragmentation in Relational Distributed Database Management Systems(RDDBMS) is designed and implemented which we call as Assignment-Depth Tree Search algorithm(ADTS). Mainly two concepts are employed by this algorithm; affinity between attributes, and the cost of a candidate solution. Affinity between two attributes increases when a transaction uses those two attributes. On the other hand, cost of a candidate solution is determined by affinities between attributes such that in a fragment the affinity between each pair of attributes decreases the whole cost whereas the affinity values between attributes that are at different fragments increases the whole cost. With this new approach, the user determines the number of fragments(NF) to be generated and the assignment-depth(AD) which is number of attributes to be assigned at each iteration. Then the algorithm begins by assigning first attributes to each fragment. First fragment is assigned with the attribute which has the lowest total affinity value to all other attributes. Then all other fragments are assigned with their first attributes considering the attributes that has lowest affinities to the attributes assigned so far. After first attributes are assigned to fragments, the algorithm iteratively assigns AD attributes at each iteration till there is no unassigned attributes. At each iteration NFAD possible solutions are examined and the one with the lowest cost is selected. This approach seems to be much more realistic compared to others because with this approach, the number of fragments to be generated is determined by the user. Furthermore, with this approach all possible solutions are examined, actually all if AD is set to the difference between the number of attributes and the number of fragments, but we may have memory problems in that case, so there will be no need for methods of backtracking to run away from dead-ends for instance.

Benzer Tezler

  1. Dağıtık veri tabanlarında sorgu optimizasyonu

    Query optimization of distributed database systems

    BANU TEZEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    PROF.DR. MİTHAT UYSAL

  2. Üretim kaynakları planlaması

    Manufacturing resources planning

    SUAT ÇELEBİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1997

    Endüstri ve Endüstri Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET TANYAŞ

  3. Gas-phase fragmentation mechanisms of protonated peptides via tandem mass spectrometry

    Protonlanmış peptitlerin sıralı kütle spektrometresi ile gaz-fazı parçalanma mekanizmaları

    ÇAĞDAŞ TAŞOĞLU

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    Biyokimyaİzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

    Kimya Bölümü

    PROF. DR. TALAT YALÇIN

    YRD. DOÇ. DR. ALPER ARSLANOĞLU

  4. Comparison of clustering algorithms in a single user environment

    Tek kullanıcılı ortamlar için kümelendirme algoritmalarının karşılaştırılması

    KADİR KOÇ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    1993

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ

  5. Leveraging ai in construction management

    İnşaat proje yönetiminde yapay zekadan faydalanma

    BARAN AKOL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FATMA PINAR ÇAKMAK