Sivil hava aracı ipoteğinin paraya çevrilmesi
Foreclosure of civilian aircraft security interests
  1. Tez No: 671272
  2. Yazar: TUĞBA ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERHAT SARISÖZEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİHA SERMİN PAKSOY KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Paraya Çevirme, İpotek, Sivil Hava Aracı, Taşınır Rehni, Cape Town Konvansiyonu, Foreclosure, Mortgage, Moveable Pledge, Civilian Aircraft, Cape Town Convention
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
İcra ve iflas hukukunda, takibe konu olan malvarlığı ve hakların paraya çevrilmesi, takibi amacına ulaştıran aşamadır. Malvarlığı ve hakların maddi hukuka özgü olan bazı özellikleri, icra takibinin paraya çevirme aşamasında uygulanacak hükümlerin tespitini sağlamaktadır. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde takip konusu yapılabilecek sivil hava araçları ve bunlar üzerindeki rehin hakkı genel olarak incelenmiştir. İcra takibine konu edilen sivil hava araçları üzerindeki ipotek hakkının, takip usulünün tespiti bakımından önem taşıyan maddi hukuka ilişkin özelliklerine değinilmiş ve ayrı bir çalışma konusu olabilecek insansız hava araçları inceleme dışında tutulmuştur. İkinci bölümde, sivil hava araçlarının icra takibine konu olmasından sonra işleyecek takip usulü ve paraya çevirme usulleri detaylıca ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Cape Town Konvansiyonu ve bu kapsamda İcra ve İflas Kanunu'na getirilen yenilik değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Under enforcement and bankruptcy law, the liquidation of assets and rights that constitute the subject of debt enforcement proceedings constitutes the stage where the objective of the proceeding is realized. The liquidation stage may exhibit certain differences according to certain properties of the assets or rights that constitute the subject of the proceedings, under substantial law pertinent to those. This research consists of three chapters. Under the first chapter, civilian aircraft that may be pursued through debt enforcement proceedings and the security interests thereto have been generally examined. The substantial legal properties that show importance in the determination of the relevant procedure of enforcement pertinent to the civilian aircraft securities that constitute the subject of proceedings have been treated, and unmanned aerial vehicles that might be the topic of a separate research have been excluded. In the second chapter, the procedure of enforcement proceedings that will be carried out once civilian aircraft constitutes the subject of debt enforcement proceedings and the procedures of liquidation have been examined thoroughly. In the third and final chapter, the amendments made to the Enforcement and Bankruptcy Law in the purview of Cape Town Convention.