Karotis arter stentleme işleminde kullanılan distal emboli filtresinde oluşan debrinin histopatolojik incelemesi ve bulguların plak morfolojisi ile karşılaştırması
Histopathological examination of the embolic material formed in the distal embolic protection filter device used in carotid artery stenting and comparison of the findings with plaque morphology
- Tez No: 671347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ERGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karotis stent, filtre, emboli, plak tipi, debris
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada karotis arter sistemi stentleme işlemi sırasında sıklıkla kullanılan filtre tipi emboli koruma cihazlarında işlem sırasında yakalanan embolik debrisin varlığını veya yokluğunu mikroskobik olarak kanıtlayıp, embolik debris varlığının plak ekosu temel alarak yapılan sınıflama ve diğer risk faktörleri ile arasındaki ilişkiyi tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Temmuz 2016-Mart 2019 tarihleri arasında ünitemizde emboli koruyucu filtre cihazı kullanılarak karotis arter stentleme işlemi yapılan 26'sı kadın 80 hasta (ortalama yaş 66.5±8,7) çalışmamıza dahil edildi. İşlem öncesi tek hekim tarafından gerçekleştirilen ultrasonografi incelemesinde elde edilen modifiye Gray-Weale sınıflaması alt tipleri kaydedildi. Ayrıca ilişkili olabileceği düşünülen diğer risk faktörleri de hastane otomasyon sistem verileri incelenerek kaydedildi. İşlem sonrası kendine ait kateteri vasıtasıyla geri toplanıp uygun solüsyonlar içerisinde patoloji kliniğine gönderilen filtreler burada embolik debris açısından makroskobik ve mikroskobik olarak değerlendirilmiştir. Patoloji kliniğinde değerlendirilen filtrelerdeki embolik debris özellikleri kayıt altına alındı. Bulgular: KAS işlemi sonrası değerlendirilen emboli koruyucu filtre cihazlarında makroskobik olarak %27 (n=22) mikroskobik olarak %42,5'inde (n=34) embolik debris mevcuttu. Stenotik plakların modifiye Gray-Weale sınıfının tip 5'ten tip 1'e doğru değişimiyle filtrede embolik debris varlığı arasında anlamlı korelasyon tespit edilmiştir(p0,05). Ayrıca işlem öncesi hastalarda pozitif inme semptomatolojisi, stenoz lokalizasyonu, ateroklerotik plaklardaki ülser varlığı ve cinsiyet ile de anlamlı ilişki tespit edilememiştir(p>0,05). Sonuç: Modifiye Gray-Weale sınıflamasında tip 5'ten tip 1'e doğru değişimi, yani plak ekosunun azalması, ve stenotik segment uzunluğunun artışı ile filtre cihazında embolik debris valığının pozitif olma ihtimali artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: In this study, we aimed to detect the presence or absence of embolic debris in the filter-type embolic protection devices commonly used during the carotid artery stenting procedure and to determine the relationship between the embolic debris presence based on echogenicity of stenotic plaque and other risk factors. Materials and methods: Between July 2016 and March 2019, 80 patients (26 female, mean age 66.5 ± 8.7) who underwent carotid artery stenting using embolic protection filter device were included in our study. Subtypes of the modified Gray-Weale classification obtained in the carotis doppler ultrasonograpthy examination performed by a single physician before the procedure were recorded. In addition, other risk factors thought to be related were recorded. The filters were sent to the pathology clinic in appropriate solutions after the procedure and were evaluated macroscopically and microscopically for embolic debris. Embolic debris characteristics of the filters evaluated in the pathology clinic were recorded. Results: Embolic debris was present in 27% (n = 22) macroscopically and 42.5% (n = 34) microscopically. Significant correlation was found between the change of stenotic plaques from type 5 to type 1 of the modified Gray-Weale class and the presence of embolic debris in the filter(p0,05). In addition, positive stroke symptomatology, localization of stenosis, presence of ulcer in atheroclerotic plaques and gender were not found to be significantly correlated with pre-procedure patients(p>0,05). Conclusion: In the modified Gray-Weale classification, the change from type 5 to type 1, the decrease in plaque echoes, and the increase in stenotic segment length, increases the likelihood of positive embolic debris vial in the filter device. Key Word: Carotis stenting, filter, embolus, plaque type, embolic material