Molla Abdulvehhâp ve 'el-İ'râb ve Nazariyyetu'l-'Âmili ve'l-Ma'mûl adlı eserinin tahlil ve tahkiki
Investigation of the book 'el-İrâb ve Nazariyetu'l-„Âmili ve'l-Ma'mûl' by Mullah Abdul Wahhab
  1. Tez No: 671488
  2. Yazar: KADRİ TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Nahiv, Molla Abdulvehhâb, el-İrâb ve nazariyetul-„âmili vel'-ma'mûl, Tahkik, Arabic Language, Syntax, by Mullah Abdul Wahhab, al-İrâb ve nazariyetul-'âmili wel'-ma'mûl, Review
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada son dönem ulemasından Molla Abdulvehhab'ın, nahiv alanında kaleme aldığı“el-İrâb ve nazariyetu'l-'âmili vel'-ma'mûl”adlı eserinin tahlil ve tahkiki yapılmıştır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmiştir. Giriş kısmında nahiv ilminin önemi, doğuşu ve tarihsel süreci ele alındıktan sonra ilk nahiv çalışmaları ve nahiv ekollerinden söz edilmiştir. Birinci bölümde çalışmamıza konu olan eserin Molla Abdulvehhab'ın hayatı ve ilmî kişiliği ele alınmıştır. Bu arada müellifin muhtelif alanlarda yazdığı eserler de birinci bölümde ele alınmıştır. İkinci bölümde müellifin“el-İrâb ve nazariyetul-'âmili vel'-ma'mûl”adlı eseri şekil, içerik ve üslup yönleriyle ortaya tahlil edildikten sonra eserin tahkikinde takip edilen yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde ise söz konusu eserin tahkikine yer verilmiştir. Sonuç kısmında çalışmada elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is the review of the work named al-İrâb ve nazariyetul-„âmili vel'-ma'mûl, which he wrote in the field of syntax, by Mullah Abdul Wahhab, a late scholar. The study consists of introduction, three chapters and conclusion. In the introduction, after the importance, birth and historical process of syntax science, the first syntax studies and syntax schools are mentioned. The subject of the first part is the life and scientific personality of the author. In the second part, after the author's work named al-Ġrâb ve nazariyetul-'âmili wal'-ma'mûl has been revealed in terms of form, content and style, information is given about the method followed in the investigation. In the third part, the review of the work in question is given. In the conclusion part, the findings obtained in the study are given.