Kilis-Musabeyli folkloru ve halk edebiyatı (derleme-inceleme-tasnif)
The folklore and folk literature of Kilis-Musabeyli (compilation-exploration-classification)
  1. Tez No: 671519
  2. Yazar: ANIL CAN KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kilis-Musabeyli, Folklor, Halk Edebiyatı, Derleme, İnceleme, Kilis-Musabeyli, Folklore, Folk Literature, Compilation, Exploration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Türk kültürüne yüzyıllardır ev sahipliği yapan Kilis-Musabeyli yöresi, halk kültürü ve halk edebiyatı bağlamında da zengin bir kültürel birikime sahiptir. Aynı zamanda sınır kenti olmasından dolayı, birçok kültür ve medeniyetlerle de etkileşim halinde olmuştur. Horasan'dan Anadolu'ya yaşanan göç süreçleri ile yöreye yerleşen birçok Türk boyu, bu göç süreci ile birlikte kültürlerini, oyunlarını, sözlerini ve edebiyatlarını Musabeyli yöresine taşımış ve aktarmıştır. Günümüzde de varlığını devam ettiren bu sözlü kültür ürünleri, Musabeyli yöresi içinde“Kilis-Musabeyli Folkloru ve Halk Edebiyatı”adlı çalışmada incelenmiştir. Dört ana bölümden oluşan çalışmada, Kilis-Musabeyli yöresinde yaşayan Avşar Türkleri, Beydilli Türkleri, Elbeyli Türkleri gibi Türk toplulukları üzerinden sözlü kültür ürünleri ve halk edebiyatı ürünleri derlenip, incelenip, tasnifleri yapılmıştır. Türk varlığının olduğu diğer yörelerle benzerlikleri ve farklılıkları tespit edilmiştir. Musabeyli yöresi üzerinden yapılan derleme ve inceleme çalışmalarından da hareketle Türk kültürünün, inanış, yaşayış ve değerlerinin izleri aranmıştır. Aynı zamanda yazılı ve sözlü kaynaklardan da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Kilis-Musabeyli region, which has hosted Turkish culture for centuries, has also a rich cultural accumulation in the context of folk culture and folk literature. As it is also a border city, it has also interacted with many cultures and civilizations. Most of the Turkish tribes who settled in the region with the migration processes from Horasan to Anatolia carried and transferred their culture, dances, words and literature to the region of Musabeyli with this migration process. These oral culture products, which continue to exist today, have been studied in the study of“Kilis-Musabeyli Folklore and Folk Literature”in the region of Musabeyli. In the study, which consists of four main chapter, oral culture products and folk literature products were compiled, investigated and classified through Turkish communities such as Avşar Turks, Beydilli Turks, Elbeyli Turks living in Kilis-Musabeyli region. Their similarities and differences with other regions where Turks' presence exist were determined. With the help of compiled and exploratory studies in Musabeyli region, in this study, trace of way of living, believing and cultural values of Turk culture were analyzed. Written and oral sources also were used in the study.