Güç bağlamında Polonya'nın Avrupa Birliği ve NATO üyeliği
Poland's EU and NATO membership in the concept of power
  1. Tez No: 671539
  2. Yazar: BEGÜM ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KASIM HAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polonya, Güç, Realizm, Avrupa Birliği, NATO, Poland, Power, Realism, European Union, NATO
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez Sovyet Bloğu'nun çöküşü sonrasında Polonya'nın Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğini güç eksenli incelemektedir.Bu çalışmanın yanıt aradığı temel soru Soğuk Savaş sonrasında Polonya'nın AB ve NATO üyeliğine yönelmesinin sebeplerini araştırmaktadır.Tezin bu soruyu açıklama argümanı ise Soğuk Savaş ve sonrasında Polonya'nın uluslararası örgütlerle olan iş birliği ihtiyacının bölgede güç temelli bir güvenlik ve ekonomik kaygı taşımasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Poland's membership of the European Union (EU) and the North Atlantic Treaty Organization (NATO) on a power axis after the collapse of the Soviet Bloc. The main question that this study seeks to answer is the reasons for Poland's orientation to EU and NATO membership after the Cold War. The argument for explaining this question is that Poland's need for cooperation with international organizations during the Cold War and afterwards carries a power-based security and economic concern in the region.