Endometrium karsinomu ve adenomyozis birlikteliğinin endometrium kanser sağkalım sonuçlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of endometrium carcinoma and adenomyosis coexistence on endometrium cancer survival results
  1. Tez No: 671623
  2. Yazar: LATİFE GÖZDE BÜYÜKŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Karsinomu, Adenomyozis, Sağkalım, Prognostik Faktör, Endometrial Carcinoma, Adenomyosis, Survival, Prognostic Factor
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Endometrium karsinomu sık görülen bir jinekolojik kanserdir ve major morbidite ve mortalite sebebidir. Adenomyozis, üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görülen iyi huylu bir jinekolojik durumdur. Adenomyozis, endometrium karsinomu olan hastalara ait cerrahi örneklerde sık görülen histopatolojik bulgulardan biridir. Endometrium karsinomunda adenomyozis birlikteliğinin tümörün ilerlemesi ve hastalığın prognozu üzerine etkisi tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, endometrium karsinomu olan hastalarda adenomyozis varlığının sağkalım üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010 – Aralık 2016 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde endometrium karsinomu tanısıyla opere olmuş, en az total abdominal histerektomi + bilateral salpingo-ooferektomi (TAH+BSO) yapılmış ve nihai histopatolojik tanısı endometrium karsinomu olarak rapor edilmiş 363 hasta çalışmaya dahil edildi. Klinik demografik özellikler, histopatolojik faktörler ve sağkalım sonuçları, adenomyozis varlığına veya yokluğuna göre analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 63,6±8,2 idi. Hastaların 76'sında (%20,9) endometrium kanseri ile adenomyozis birlikteliği saptandı. Histopatolojik olarak %89,3 endometrioid adenokarsinom %3,9 seröz adenokarsinom, %2,9 oranında berrak hücreli adenokorsinom ve %1,1 oranıda müsinöz adenokarsinom saptandı. Tümör histolojisi ile adenomyozis birlikteliği arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,355). Tek varyans analizinde hasta yaşı, tümör histolojisi, tümör grade ve evresi endometrium karsinomunda sağkalım ile ilişkili faktörler olarak bulundu. Hastalarda 5 yıllık mortalite oranı %12,1 idi. Adenomyozis birlikteliği olan hastalarda mortalite oranı %9,2, adenomyozis birlikteliği olmayan hastalarda ise %12,9 idi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,382). Mortalite gerçekleşen hastalarda tanıdan ölüme kadar geçen ortalama süre 41,8±24,7 ay idi. Bu süre adenomyozis birlikteliği olan hastalarda 29,3±18 ay, adenomyozis birlikteliği olmayan hastalarda 44,6±25,4 ay idi ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,117). Adenomyozis olanlarda sağ kalım oranı %90,8, olmayanlarda %87,1 idi. Her iki grupta sağ kalım oranları ve ortalama sağ kalım süreleri benzerdi (p= 0,434). Tartışma: Endometrium karsinomu olgularında adenomyozis sık saptanan bir patlojidir. Ancak, adenomyozisin endometrium karsinomuda prognostik faktörler ve sağkalım üzerine anlamlı bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial carcinoma is a common gynecological cancer and a major cause of morbidity and mortality. Adenomyosis is a benign gynecological condition frequently seen in women of reproductive age. Adenomyosis is one of the common histopathological findings in surgical specimens of patients with endometrial carcinoma. The effect of the coexistence of adenomyosis and endometrial carcinoma on tumor progression and prognosis of the disease is controversial. The aim of this study is to investigate the effect of the presence of adenomyosis on survival in patients with endometrial carcinoma. Materials and Methods: Between January 2010 and December 2016, 363 patients who were operated with the diagnosis of endometrial carcinoma in Ankara Etlik University of Health Sciences Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital, underwent at least total abdominal hysterectomy + bilateral salpingo-oophorectomy (TAH+BSO) and whose final histopathological diagnosis was reported as endometrial carcinoma were included in the study. Clinical demographics, histopathological factors, and survival outcomes were analyzed according to the presence or absence of adenomyosis. Results: The mean age of the patients included in the study was 63.6±8.2. Coexistence of endometrial cancer and adenomyosis was found in 76 (20.9%) patients. Histopathologically, 89,3% endometrioid adenocarcinoma, 3,9% serous adenocarcinoma, 2,9% clear cell adenocarcinoma and 1,1% mucinous adenocarcinoma were detected. No significant correlation was found between tumor histology and adenomyosis coexistence (p=0,355). In the univariate analysis, patient age, tumor histology, tumor grade and stage were found to be factors associated with survival in endometrial carcinoma. The 5-year mortality rate in the patients was 12,1%. The mortality rate in patients with adenomyosis was 9,2%, and it was 12,9% in patients without adenomyosis. The difference was not statistically significant (p=0,382). The mean time from diagnosis to death in patients with mortality was 41,8±24,7 months. This period was 29,3±18 months in patients with adenomyosis and 44,6±25,4 months in patients without adenomyosis, and the difference was not statistically significant (p=0,117). The survival rate was 90,8% in those with adenomyosis and 87,1% in those without it. Survival rates and mean survival times were similar in both groups (p= 0,434). Conclusion: Adenomyosis is a frequently detected pathology in endometrial carcinoma cases. However, adenomyosis has no significant effect on prognostic factors and survival in endometrial carcinoma.