Endometrium kanserli olgularda adenomyozis birlikteliği ve sağkalıma etkisi
Coexistence of adenomyosis and its effect on survival in cases with endometrium cancer
- Tez No: 802497
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ULVİ HAKVERDİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium Karsinomu, Adenomyozis, Sağkalım, Histerektomi, Endometrial Carcinoma, Adenomyosis, Survival, Hysterectomy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmada endometrium kanseri tanısı alan ve bu nedenle ameliyat edilen hastalarda adenomyozis birlikteliğinin sağkalım üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif olarak planlanmıştır. Çalışmaya 1 Ocak 2015-31 Mayıs 2022 tarihleri arasında kurumumuzda endometrium kanseri nedeniyle opere edilen 124 hasta dahil edildi. Hastalar adenomyozisi olan ve olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı. Demografik ve klinik özellikler, histopatolojik faktörler ve sağkalım sonuçları, adenomyozis varlığına veya yokluğuna göre analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 124 hastanın yaş ortalaması 60,0±10,2 yıl olarak saptandı. 124 hastanın 31'inde (%25) endometrium karsinomu ile adenomyozis birlikteliği saptandı. 124 hastanın 115'ine (%92,7) endometriyal biyopsi örneklemesi yapıldığı saptandı. Histopatolojik olarak 115 hastanın %91,3'ünde endometrioid karsinom, %5,2'sinde seröz karsinom, %2,6'sında clear cell karsinom ve %0,9'unda müsinöz karsinom saptandı. Tümör histolojisi ile adenomyozis birlikteliği arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0,766). Leiomiyom varlığı ile adenomyozis arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,002). 124 hastanın 5 yıllık mortalite oranı %19,4 idi. Adenomyozis birlikteliği olan hastalarda mortalite oranı %22,6, olmayan hastalarda ise %17,3 olarak saptandı (p=0,600). 124 hastanın 3 yıllık sağkalım oranı %88, adenomyozis birlikteliği olanlarda %86,4, adenomyozis birlikteliği olmayanlarda %88,7 olarak saptanmış olup, aradaki fark anlamlı bulunmamıştır (p=0,427). Sonuç: Hastaların %25'inde endometrium karsinomu ile adenomyozis birlikteliği tespit edildi. Adenomiyozis birlikteliğinin endometrium karsinomu olgularında sağkalımı etkilemediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aims: In this study, it was aimed to evaluate the effect of adenomyosis coexistence on survival in patients diagnosed with endometrial cancer and therefore operated. Materials and Methods: Our study was planned as a single-center retrospective. A total of 124 patients operated for endometrial cancer in our institution between January 1, 2015 and May 31, 2022 were included in the study. The patients were divided into two groups as those with and without adenomyosis. Demographic and clinical features, histopathological factors, and survival outcomes were analyzed according to the presence or absence of adenomyosis. Results: The mean age of 124 patients included in the study was 60.0±10.2 years. Coexistence of endometrial carcinoma and adenomyosis was found in 31 (25%) of 124 patients. Endometrial biopsy sampling was performed in 115 (92.7%) of 124 patients. Histopathologically, 91.3% of 115 patients had endometrioid carcinoma, 5.2% had serous carcinoma, 2.6% had clear cell carcinoma, and 0.9% had mucinous carcinoma. There was no significant relationship between tumor histology and adenomyosis coexistence (p=0.766). A significant correlation was found between the presence of leiomyoma and adenomyosis (p=0.002). The 5-year mortality rate of 124 patients was 19.4%. The mortality rate was 22.6% in patients with concomitant adenomyosis and 17.3% in patients without (p=0.600). The 3-year survival rate of 124 patients was 88%, 86.4% in those with adenomyosis and 88.7% in those without adenomyosis, and the difference was not significant (p=0.427). Conclusion: A coexistence of endometrial carcinoma and adenomyosis was detected in 25% of the patients. It was concluded that adenomyosis association did not affect survival in endometrial carcinoma cases.