Akciğer kanserli olgularda preoperatif pulmoner rehabilitasyonun postoperatif komplikasyon ve yatış süresine etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of preoperative pulmonary rehabilitation on postoperative complication and the durati̇on of hospital stay in patients with lung cancer
- Tez No: 671700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK İLKER AKÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: akciğer cerrahisi, küçük hücreli dışı akciğer kanseri, pulmoner rehabilitasyon, morbidite, lung surgery, non-small cell lung cancer, pulmonary rehabilitation, morbidity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada akciğer kanseri nedeniyle opere edilecek hastaların preoperatif dönemdeki solunumsal ve metabolik kapasitelerinin daha iyi bir düzeye çıkarılması planlandı. Böylelikle preoperatif pulmoner rehabilitasyonun (PPR), cerrahi tolerabilite, postoperatif dönem morbidite/mortalite oranları ve hastane yatış süresi üzerine etkisi araştırıldı. Gereç ve yöntem: Temmuz 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'na başvuran hastalar arasından, küçük hücreli dışı akciğer karsinomu nedeniyle opere edilen 43 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Çalışma grubu olan Grup I (n=20) hastalar operasyondan önce 2 hafta süreyle PPR programına alındı. Kontrol grubu olan Grup II (n=23) hastalara ise PPR uygulanmadı. Olguların demografik bulguları ile postoperatif yatış süresi, postoperatif komplikasyon gelişme durumu, dren kalış süresi ve postoperatif cerrahi mortalite durumları karşılaştırıldı. Bulgular: Grup I'in yaş ortalaması 63.60 ± 5.87 (54-75) olup 4 (%20) hasta kadındı. Grup II'nin yaş ortalaması 60,78 ± 13.30 (32-83) olup, 5 (%22) hasta kadın idi. Grup I'de ve Grup II'de hiçbir hastada cerrahi mortalite görünmez iken Grup I'de bir hasta kanama nedeniyle revizyona alındı. Grup I'de 7 (%35) hastada morbidite görülürken, Grup II'de 13 (%65) hastada morbidite saptandı (p=0.158). Grup I'in ameliyat sonrası hastanede yatış süresi, Grup II'ye göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşük bulundu (p=0,026). Grup I hastaların dren kalış süresinin Grup II'ye göre daha kısa olduğu tespit edildi (p=0,009). Sonuç: Akciğer kanseri nedeniyle preoperatif dönemde pulmoner rehabilitasyon uygulanan hastalarda postoperatif dönemde daha az komplikasyon ve daha kısa hastane yatış süresine ulaşılmasında, preoperatif pulmoner rehabilitasyonun öneminin yüksek olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was planned to improve the respiratory and metabolic capacities of patients who will be operated on for lung cancer in the preoperative period. Thus, the effect of preoperative pulmonary rehabilitation (PPR) on surgical tolerability, postoperative morbidity / mortality rates and the duration of hospital stay was investigated. Materials and methods: Among the patients who applied to Ege University Faculty of Medicine, Department of Thoracic Surgery between July 2020 and February 2021, 43 patients who were operated for non-small cell lung carcinoma were evaluated prospectively. Group I (n = 20) patients, the study group, were included in the PPR program for 2 weeks before the operation. PPR was not applied to the control group, Group II (n = 23) patients. Demographic findings of the cases, postoperative length of stay, postoperative complication development, drain duration and postoperative surgical mortality were compared. Results: The mean age of Group I was 63.60 ± 5.87 (54-75) and 4 (20%) patients were female. The mean age of Group II was 60.78 ± 13.30 (32-83), and 5 (22%) patients were female. While surgical mortality was not seen in any of the patients in Group I and Group II, one patient in Group I was revised due to bleeding. Morbidity was observed in 7 (35%) patients in Group I, while morbidity was detected in 13 (65%) patients in Group II (p=0.158). Post-operative hospitalization duration of Group I was found to be statistically significantly lower than Group II (p=0.026). It was determined that the duration of drain stay in Group I patients was shorter than Group II (p=0.009). Conclusion: The importance of preoperative pulmonary rehabilitation was found to be high in achieving less complications and shorter hospital stay in patients who underwent pulmonary rehabilitation in the preoperative period for lung cancer.