Geçmiş sıraya ve işe bağlı teslimat süreleri ve işe bağımlı öğrenme etkisi altında çizelgeleme problemleri
Scheduling problems with job dependent past sequence delivery times and job dependent learning effect
  1. Tez No: 671786
  2. Yazar: RECEP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, öğrenme etkisi, geçmiş sıraya bağlı teslimat süreleri, Scheduling, job-dependent learning effect, job-dependent past-sequence-dependent delivery times
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Çizelgeleme problemleri ile ilgili literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde, işe bağımlı öğrenme etkisi altında çizelgeleme problemleri veya geçmiş sıraya bağlı teslimat sürelerinin dâhil edildiği çizelgeleme problemleri sınırlı olarak çalışılmıştır. Öğrenme etkisi kavramı çok tekrarlı işlerin diğerlerine oranla daha hızlı yapılabileceğini varsayar. Geçmiş sıraya bağlı teslimat süreleri kavramı ise işlerin beklemeye bağlı oluşmuş olumsuz etkilerinin, müşteriye teslim edilmeden önce ortadan kaldırılma süreleri ile ilgili olup bekleme süreleriyle bağlantılıdır. Yapılan çalışmada, işe bağımlı öğrenme etkisi ve geçmiş sıraya ve işe bağlı teslimat süreleri etkisi literatürde ilk olarak dikkate alınarak, maksimum tamamlanma zamanı (Cmax), toplam tamamlanma süresi (TC), tamamlanma sürelerindeki toplam mutlak farklar (TADC) ve bağımsız paralel makinelerdeki minimum toplam tamamlanma zamanı problemleri için matematiksel modeller ile çözümler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
When studies in the literature on scheduling problems are examined, scheduling problems under the influence of job-dependent learning effect or scheduling problems with past sequence delivery times have been studied to a limited extent.The learning effect assumes that certain jobs can be repeated much faster than others. In the case of past-sequence-dependent delivery times, to remove waiting time related adverse effects before they are delivered to the customer and these are related to waiting times. In the study, the job-dependent learning effect and job-dependent past sequence delivery times effect are considered togerther first time in the literature and solutions have been proposed with mathematical models for maximum completion time (Cmax), total completion time (TC), total absolute difference on completion times (TADC) and minimum total flow time on unrelated paralel machines problems.