Kökboya (Rubia tinctorum L.)'dan elde edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve sürtünme haslıkları
The Colours of the madder (Rubia tinctorum L.) and their colour fastnesses to light and abrasion on wool carpet yarns
- Tez No: 6718
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kökboya (Rubia tinctorum L.), ışık haslığı, sürtünme haslığı, Madder (Rubia tinctorum L.) colour fastness to light, colour fastness to abrasion
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KÖKBOYA (RUBİA TİNCTORÜM L.)'DAN ELDE EDİLEN RENKLER VE BU RENKLERİN YÜN HALI İPLİKLERİ ÜZERİNDEKİ IŞIK VE SÜRTÜNME HASLIKLARI Nuran CANİKLİ Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa ARLI 1989, Sayfa: 43 Jüri: Prof.Dr. Mustafa ARLI Doç. Dr. Yahşi YAZICIO?LU Yrd.Doç.Dr. S. Meltem BAYRAKTAR Bitkisel boyalardan kökboya (Rubia tinctorum L.) do ğal boyalar iğinde önemli bir yere sahiptir. Kökboyadan el de edilen renkler ve bu renklerin yün halı iplikleri üzerindeki ışık ve sürtünme haslığı incelenmiştir. Bununla bitkisel boyacılıkta önemli bir yere sahip olan kökboya ile herhangi bir renk için tespit edilecek bir boyama tekniği ve haslık değeri, halı ipliğini boyamada seçilecek en ideal mordan, mordan oranı, bitki oranı ve boyama yöntemi saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE COLOURS OF THE MADDER (RUBIA TINCTORUM L. ) AND THEIR COLOUR FASTNESSES TO LIGHT AND ABRASION ON WOOL CARPET YARNS Nuran CANİKLÎ ' Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home Economics Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ARLI 1989, Page: 43 Jurry: Prof.Dr. Mustafa ARLI Assoc. Prof.Dr. Yahşi YAZICIO?LU Asst. Prof. Dr. S. Meltem BAYRAKTAR Madder (Rubia tinctorum L.) has a significant place in natural dyes. In this research colours of this plant and their colour fastness to light and abrasion on wool carpet yarns were studied. The aim was to determine the dyeing technique fixed for any colour, pure value, the most proper mordant used in dyeing carpet yarns, mordant ratio, plant ratio and dyeing method for root dye.