Üç farklı yeni bipolar enerji modalitesinin termal doku hasarı açısından karşılaştırılması
Comparison of three different new bipolar energy modality in terms of thermal tissue damage
  1. Tez No: 671855
  2. Yazar: MELİKE DEMİR ÇALTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL AYDOĞMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PlasmaKinetics™, EnSeal®, LigaSure™, termal hasar yayılımı
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı 3 farkli yeni bipolar enerji modalitesiyle klasik bipoların in vivo dokuda termal hasar yayılımları açısından karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Eylül 2012 - Temmuz 2013 tarihleri arasında kliniğimizde total abdominal histerektomi endikasyonu alan daha önce abdominal cerrahi uygulanmamış ve tubal adezyonu olmayan 18 hastanın her iki tuba uterina dokusu üzerinde yapıldı. Histerektomi operasyonu başlamadan önce her iki tuba uterina vizualize edilerek uterin kornudan itibaren yaklaşık distal üçüncü santimetre ve fimbrial uçtan itibaren proksimal yaklaşık üçüncü santimetre işaretlendi. PlasmaKinetics™, EnSeal®, LigaSure™ ve klasik bipolar enerji modalitelerinden birinin 5 mm genişlikte aplikatörleri ile enerji uygulandı. Uygulama sağ tuba uterinada proksimal ve distal segmente bir enerji modalitesi; sol tuba uterinada proksimal ve distale bir diğer enerji modalitesi ile yapıldı. Her bir cihazın uygulama süresi, cihazın doku impedansına göre sesli uyarı verdiği minimum süre olarak standardize edilirken, klasik bipolarda doku vaporizasyonunun görülmesi olarak standardize edildi. Dokular patoloji laboratuarında hem H&E hem de Massons Trichrome ile boyandı. İncelemeler tek patolog tarafından ışık mikroskopisinde yapıldı. Konjesyon, koagülasyon nekrozu, fibrozis ve termal hasar yayılımları karşılaştırıldı. Her hastada iki enerji modalitesi uygulanarak toplam 18 hastadan 72 spesmen üzerinde incelemeler yapıldı. Bulgular: Dört bipolar enerji modalitesinin uygulandığı dokular incelendiğinde ve tubaların distal bölümleri ve proksimal bölümleri kendi aralarında karşılaştırıldığında; klasik bipolar, LigaSure™, EnSeal®, ve PlazmaKinetics™ için ortalama termal hasar yayılımları sırasıyla: 2191.63±883.7 µm, 1826.76±801.25 µm , 1765.33±667.4 µm, 1604±538.84 µm olarak bulundu. Sonuç: Dört farklı bipolar enerji modalitesinin termal hasar yayılımı açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte PlazmaKinetics™ ile termal hasar yayılımı diğerlerine göre daha az, klasik bipolar ile termal hasar yayılımı diğerlerine göre daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare tree different new bipolar energy modalities and classic bipolar in vivo for tissue thermal spread. Materials and Methods: This study was conducted in our clinic between September 2012 - July 2013 on both of tuba uterines of 18 patients who had no tubal adhesion and abdominal surgery before and which took total abdominal hysterectomy indication. Before hysterectomy operation began, it was marked nearly distal third cm started from uterin corn and proximal close third cm started from fimbrial bottoms by visualizing both tuba uterines. It was practiced with one 5 mm-large applicators of PlasmaKinetics™, EnSeal®, LigaSure™ and classic bipolar energy modality. Practicing was conducted through proximal and distal segment energy modality on the right tuba uterine; and conducted through another energy modality of proximal and distal on the left tuba. While practicing time of each device was standardized as the minimum time of the audible warning of the device for tissue impedance; it was standardized as tissue vaporization on classic bipolar. Tissues were dyed by both hematoxilen eozin and masons trichrome in pathology laboratory. Analyses were done by a pathologist in the light microscope. Congestion, coagulation necrosis, fibrosis and thermal spread were compared. Analyses were done on 72 specimens from 18 patients in total, by practicing 2 energy modalities on each patient. Results: When the tissues on which four bipolar energy modalities were practiced are analyzed and when distal sections and proximal sections of tubas are compared among themselves; the approximate thermal damage for classic bipolar, LigaSure™, EnSeal®, PlazmaKinetics™ is respectively: 2191.63±883.7 µm, 1826.76±801.25 µm , 1765.33±667.4 µm, 1765.33±667.4 µm, 2191.63±883.7 µm, 1604±538.84 µm. Conclusion: Although there was no statistically significant difference between the four different bipolar energy modalities in terms of thermal damage propagation, PlasmaKinetics™ had less thermal damage propagation than the others, and classical bipolar had more thermal damage propagation than the others. KeyWords: PlasmaKinetics™, EnSeal®, LigaSure™, thermal damage spread