Elazığ-Harput müziğine katkıları ile Nihat Kazazoğlu
Nihat Kazazoğlu with its contributions to Elazig-Harput music
- Tez No: 671902
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL İMİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, Elazığ-Harput Müzik Kültürü, Nihat Kazazoğlu, Musikişinas, Turkish Music, Elazığ-Harput Music Culture, Nihat Kazazoğlu, Music Lover
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Harput; Elazığ tarihinin başladığı, Anadolu'nun birçok medeniyete ev sahipliği yapmış en kadim yerleşim merkezlerinde biridir. Her medeniyetin kültürüyle ayrı ayrı yoğrulan Harput; kültürel yapısı, zengin musikisi, geniş folklor alanı ile geçmişten günümüze kadar birçok kesimin ilgisini çekmiş ve beğenisini kazanmıştır. Harput Müziği; kendine özgü makam yapısı, çalgıları, icra düzeni ile Türk Müziği'ne farklı bir zenginlik kazandırmıştır. Bu kültür mirasının; korunması, tanıtılması, gelecek nesillere aktarılmasında önemli musikişinasların etkisi olmuştur. Çalışmamıza konu olan Nihat Kazazoğlu'da; Harput musikişinasları içerisinde, yöre kültürüne hizmetleri, yaşamı, yaptığı çalışmaları ile çok önemli bir yere sahiptir. Harput Müziği'nin, otantikliğinin bozulmadan günümüze kadar gelmesine vesile olmuş, yaşayan en önemli kaynakların başında gelmektedir. Bu araştırma, durum tespiti yapmaya yönelik betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Nihat Kazazoğlu'nun sanatçı kişiliği, yaşamı ve Elazığ Harput müzik kültürüne katkıları, örneklemini ise konuya yönelik elde edilen ve ulaşılabilen veriler oluşturmaktadır. Araştırma, Nihat Kazazoğlu'nun ulaşılabilen çalışmaları ile sınırlı tutulmuştur. Araştırma sürecinde elde edilen verilerin bir bölümü kolay ifade edilmesini sağlamak amacıyla çeşitli görsel öğelere dönüştürülmüştür. Araştırma sonuçlarından bazılarına değinilecek olursa, Nihat Kazazoğlu'nun muhterem kişiliği ile örnek bir musikişinas olduğu, Elazığ Harput müzik kültüründe icracı, kaynak kişi ve derlemeci özellikleri ile büyük katkılar sağladığı, yörenin müziksel gelişiminde önemli rol oynadığı düşünülen müzik kurum ve kuruluşlarının gelişmesinde çeşitli görevler aldığı ve yöredeki müzisyenlerin yetişmesinde büyük çabalar sarf ederek öncü rol oynadığı ilk aklımıza gelenlerden bazıları olacaktır.
Özet (Çeviri)
Harput is one of the oldest residential areas where the history of Elazığ started, which hosted many civilizations in Anatolia. Integrated with the culture of each civilization separately, Harput has drawn the attention and favored by a great number of people from past to present with its cultural structure, rich music, broad folklore. Harput Music has added a different richness to Turkish Music with its unique mode, instruments and performance. Important music lovers have had an impact on the preservation, promotion and transmission of this cultural heritage to future generations. Nihat Kazazoğlu, subjected in this study, has a very important place among Harput music lovers with his services for regional culture, life and works. He is considered one of the leading figures who enabled the Harput music to survive until today by keeping its authenticity. This research is a descriptive study aiming to determine a case. While the population of this study consisted of Nihat Kazazoğlu's artistic personality, life and contributions to Elazığ Harput music culture, the sample included the data obtained and accessed on the subject. The study was limited with the works of Nihat Kazazoğlu that were accessed. Some of the data obtained during the research process were transformed into various visual elements in order to provide easy expression. To state some of the research conclusions, some of these that come to our minds are Nihat Kazazoğlu's honourable personality, his being a model music lover, his great contributions to Elazığ Harput music culture as a performer, source person and compiler, his various roles in the development of music institutions and organizations considered to have an important role in the development of region's music and his leading role in the growing of regional musicians.