Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Türk devlet politikalarının tekstil ve modaya etkisi
The effect of Turkish state policies on textil and fashion from Ottoman to republic
- Tez No: 672077
- Danışmanlar: DOÇ. ŞÖHRET AKTEPE DAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Moda, Politika, Kültür, Osmanlı, Textile, Fashion, Policy, Culture, Ottoman
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Giysinin tarihçesi incelendiğinde sadece örtünmek için kullanıldığı süreçlerden, her milletin sosyo-kültürel, politik, ekonomik parametrelerine göre sürekli değişerek kendini ifade ettiği bir araç da olmuştur. Ancak şimdiye kadar giysi tarihi yerli ve yabancı kaynaklarda, araştırma ve çalışmalarda genel olarak estetik veya sanatsal olarak yoğunlaşmış, devlet politikalarının giysi üzerine etkileri geri planda kalmıştır. Türk Giysi tarihine bakıldığında ise araştırmalar kısıtlı olmakla birlikte, geçmişten günümüze kalan giysiler genellikle saray kıyafetleridir. Yine dönemsel olarak kıyafetlerin değişimi bu veriler ışığında değerlendirilmiş, tarihsel süreçte doğrudan politika ile bağlantılı olarak değişen Türk giysi modası bu yönü ile incelenmemiştir. Bundan hareketle hazırlanan tez çalışmasında, Türk giysilerinin dönemsel değişimleri interdisipliner bir yaklaşımla, politika, siyaset, sosyo-kültürel açılımlarla geniş bir yelpazede araştırılarak bunların dönemsel politikalarla ilişkisi ve ifadesi incelenmiştir.Bu amaçla yerli ve yabancı litaratür araştırmaları yapılarak görsel kaynaklarla desteklenmiştir. Tez çalışmasında sırası ile; politika kavramı tanımlanarak Osmanlı politikalarına değinilmiş, bu politikaların siyasi kültürel ve ekonomik yönden analizleri yapılarak dönemsel olarak incelenmiş, bunların tekstil kültürü ve sanatına etkisi yorumlanmış ve son olarak da Türk Tekstil ve Giysi kültürünün devlet politikaları yolu ile ifadelerinin etkisi ve bağlantısı kurularak,Türk Giysi tarihinin dönemsel değişimleri çok yönlü bir bakış açısı ile araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the history of the garment is examined, it is also a tool in which every nation expresses itself constantly by changing according to sociocultural, political and economic parameters. However, so far, the history of clothing has concentrated on domestic and foreign sources, research and studies in general in aesthetic or artistic terms, and the effects of state policies on clothing have been left behind. When the history of Turkish Clothing is examined, although the researches are limited, the clothes from the past to the present day are generally palace clothes. Again, the change of clothing periodically was evaluated in the light of these data. In this thesis, the periodical changes of Turkish clothes are investigated in a wide range with an interdisciplinary approach, politics, politics and socio-cultural expansions and their relationship with the periodic policies are examined. For this purpose, domestic and foreign literature studies were conducted and supported with visual resources. In the thesis study; The concept of politics is defined and Ottoman policies are mentioned, political and cultural analysis of these policies are analyzed periodically, their effects on textile culture and art are interpreted and finally, the effect and connection of Turkish Textile and Garment culture with state policies and expressions are established. changes were investigated from a multifaceted perspective.