Dijital çağda hissedilen unutulma ihtiyacı ve kişisel verilerin korunması bağlamında yeni bir hak olarak unutulma hakkı
The need to be forgotten in the digital age and as a new right to be forgotten in the context of personal data protection
- Tez No: 672299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK PARLAK BÖRÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Hakları, Kişisel Değerler, Kişisel Veri, Unutulma Hakkı, Kişisel Verilerin Korunması, Veri Koruma Hukuku, Genel Veri Koruma Regülasyonu, 95/46/EC sayılı Direktif, 7253 sayılı Kanun, Personal rights, personal values, personal data, right to be forgotten, personal data protection, Data Protection Law, general data protection regulation, Directive 95/46 / EC of the European Union, the Law No. 7253
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
İçerisinde bulunduğumuz bilgi çağında, her ne kadar teknolojik gelişmeler hayatı kolaylaştıran muhteşem ilerlemeler olarak addediliyor olsa da kişisel değerlere ilişkin birçok tehdit ve tehlike de barındırmaktadırlar. Öyle ki; iletişim teknolojilerinde yaşanan tüm gelişmeler sonucu her türlü veri büyük bir hızla işlenmeye başlanmış, bunun sonucu olarak internet, ortak ve geniş bir iletişim ve veri altyapısı haline gelmiştir. İnternetin ve mobil teknolojilerin hayatımızın her alanına dahil olması, arama motorlarının ve sosyal ağların bu denli yaygınlaşması neticesinde, insanlar hiç tanımadıkları kişiler hakkında dahi fikir sahibi olabilmek için ilk olarak internete başvurur olmuşlar, internet arama sonuçları ile bireyin itibarını tayin etmeye başlamışlardır. Sonuç olarak ise insan, internetin mükemmel hafızası nedeniyle sonsuza dek affedicilikten uzak dijital bir gelecekle karşı karşıya kalmıştır. Bu durum, kişisel tutum ve davranışlarımız, zevklerimiz, ahlak anlayışımız, tercihlerimiz üzerinde emsalsiz bir baskı yaratır olmuştur. Bu sorunlar dijital çağda veri öznelerinin haklarının korunabilmesi için çeşitli çözümler bulunmasını gerekli kılmıştır. Bu kapsamda huzurdaki çalışmanın konusunu da teknolojinin insan onuruna ve kişilik haklarına yönelik tehditlerine bir çözüm olarak görülmekte olan“Unutulma Hakkı”oluşturmaktadır. Giderek popüler bir kavram haline gelen unutulma hakkı ile esas olarak ifade edilmek istenen arama motorları tarafından sonuçların listelenmemesidir. Öyle ki unutulma hakkının kullanılmasıyla, arama motorları, URL'de yer alan verileri silmemekte, arama sonuçlarında listelemeyerek erişilmesini, bulunmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle unutulma hakkı, bir kişinin kişisel verilerine ilişkin zaman ölçeğinde hak sahibi olma özerkliğine dayanmaktadır ve kişisel verilerin korunması hakkıyla yakından ilişki içerisindedir. Bununla birlikte unutulma hakkı, kişinin şeref ve itibarının korunması ve özel hayatın gizliliği gibi medeni hukukun iştigal alanına giren pek çok kişilik hakkıyla da iç içedir. 314 İçtihat hukukuyla gelişen bir kavram olan unutulma hakkının hukuki, siyasi, sosyal ve teknik birçok boyutu bulunur. Bu sebeple unutulma hakkı, çatışan haklar bağlamında uluslararası düzeyde birçok tartışmaya konu olmaktadır. 5651 sayılı Kanun'da değişiklikler yapan ve kamuoyuna“Sosyal Medya Kanunu”şeklinde yansıyan 7253 sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun unutulma hakkına yönelik vermiş olduğu 23.06.2020 tarihli ve 2020/481 sayılı güncel kararı, unutulma hakkına ve hakkın uygulanışına yönelik tartışmaları ülkemizde de çoğaltmıştır. Huzurdaki tez çalışması ile, anılan güncel gelişmeler ışığında unutulma hakkının kapsamı, sınırları, çatıştığı haklar ve kişilik hakları ile olan ilişkisi ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the information age we are in, technological developments contain many threats and dangers regarding personal values, although they are seen as magnificent advances that make life easier. Such that; as a result of all developments in communication technologies, all kinds of data started to be processed at great speed, and the internet has become a common and wide communication and data infrastructure as a conclusion. With the inclusion of the internet and mobile technologies in all areas of our lives, and the widespread use of search engines and social networks, people first applied to the internet to have an idea about people they did not know before, and they started to determine the individual's reputation with internet search results. Therefore, people are faced with a digital future that is unforgiving forever due to the perfect memory of the internet. It has created unprecedented pressure on our personal attitudes and behaviors, tastes, moral understanding, and preferences. These problems made it necessary to find various solutions in order to protect the rights of data subjects in the digital age. In this context, the subject of the present study is the“Right to be Forgotten”, which is seen as a solution to the threats of technology against human dignity and personal rights. The principal meaning of the right to be forgotten, which has become an increasingly popular concept, is about the results not to be listed by search engines. In fact, as a consequence of the right to be forgotten, search engines do not delete the data contained in the URL, they are making it difficult to access and find by not listing them in search results. Therefore, the right to be forgotten is based on the autonomy of a person to have rights on a time scale regarding their personal data and is closely related to the right to protection of personal data. However, the right to be forgotten is also intertwined with many personal rights that fall within the scope of civil law, such as the protection of the honor and reputation of the person, and the privacy of private life. 316 The right to be forgotten as a concept which trives with the judicial precedent, has many dimentions of judicial, political, social and technical. Therefore, the right to be forgotten has became a subject of many arguments at international level in terms of conflicting rights. The enactment of Law No. 7253, which amends the Law No. 5651 which is known as the“Social Media Law”, and the up-to-date board decision of the Personal Data Protection Board dated 23.06.2020 and numbered 2020/481 on the right to be forgotten has intensified the arguments towards the right and its implementation in our country. With this study hereby; in the light of the current developments mentioned, the scope, limits of the right to be forgotten, the rights that conflicts with and its relation with the personal rights have been tried to be addressed.