Okul öncesi öğretmenlerinin öğrencilerine nitelikli çocuk edebiyatı ürünleri seçmelerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Examination of the opinious of preschool teachers about choosing qualified childrens literatüre products for their students
- Tez No: 672302
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çocuk edebiyatı ürünleri, nitelikli çocuk kitapları, okul öncesi öğretmenleri, children's literature products, quality children's books, preschool teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı okul öncesi öğretmenlerinin öğrencilerine nitelikli çocuk edebiyatı ürünleri seçmelerine ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Olgu bilim yönteminin kullanıldığı bu çalışmada veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Erzurum ili Palandöken ilçesine bağlı anaokullarında görev yapmakta olan 20 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Görüşmeler telefon aracılığıyla yapılmıştır. Bulgular: Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk edebiyatı tanımlarında hikâye ve masal türüne değindikleri görülmektedir. Okul öncesi öğretmenleri nitelikli çocuk edebiyatı ürünleri seçerken içerik özelliklerine daha çok dikkat etmektedir. Okul öncesi öğretmenleri çocuk edebiyatı ürünlerini genelde Türkçe dil etkinlikleri kapsamında kullanmaktadır. Katılımcılar nitelikli çocuk edebiyatı ürünlerinin daha çok bilişsel, dil, sosyal ve duygusal gelişim alanlarını geliştirdiğini düşünmektedir. Sonuç: Okul öncesi öğretmenleri nitelikli çocuk edebiyatı ürünleri seçerken daha çok konu, üslup ve resimleme özellileri üzerinde durmaktadır. Öğretmenler kitap seçerken kağıt, cilt, sayfa düzeni özelliklerine çok fazla dikkat etmemektedir. Okul öncesi öğretmenleri kaliteli kitap sayısının az olduğunu düşünmektedir. Çalışmada elde edilen bulgular okul öncesi öğretmenlerinin güncel kitapları takip ettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the opinions of preschool teachers about choosing qualified children's literature for their students. Method: In this study, in which the phenomenological method was used, the data were analyzed by content analysis.The sample of the study consists of 20 preschool teachers working in kindergartens in Erzurum province Palandöken district. The data of the study were collected using a semi-structured interview from. The interviews were made by phone. Findings: It is seen that preschool teachers refer to story and tale types in their children's literatüre definitions. Preschool teachers pay more attention to content features when choosing qualified children's literatüre products. Preschool teachers generally use children's literatüre products within the scope of Turkish language avtivites. Participants think that qualified children's literatüre products mostly improve cognitive language social and emotional development areas. Result: When choosing qualified children's literature products, preschool teachers focus more on the subject, style and illustration features. Teachers do not pay much attention to paper, binding, page layout features when choosing books. Preschool teachers think that the number of quality books is low. The findings obtained in the study show that preschool teachers follow up-to-date books.