Mikayil Müşfik'in 'Men şirin lehçeli bir bülbülem' adlı eserindeki şiirlerinin dil, şekil ve muhteva açısından incelenmesi
Analysis of the poems in Mikayil Müşfik's 'Men şirin lehçeli bir bülbülem' in terms of language, form and content
- Tez No: 672322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZHYLDYZ ISMAILOVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Mikail Müşfik, şiir, şair, muhteva, üslup, Azerbaijani literature, Mikail Mushfik, poetry, poet, content, style
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Her toplumda duygusal derinliğe ve karakteristik duyuşa sahip hassas bireyler vardır. Bu isimler edebiyat sahasında çalışma gösterdiklerinde şair ve yazar unvanlarını kazanırlar. Şair ve yazarlar gösterdikleri söz ustalıklarıyla önceleri kendi okuyucusuna, sonraları etki yarattıkça toplumun her kesimine fikir, his ve hayal dünyalarından etkiler bırakmada başarılı olurlar. Mikail Müşfik 20. yüzyılın başlarındaki Azerbaycan toplumunda yaşamış toplumsal, siyasal bütün sorunlarla yüzleşmiş, çareler aramış, halka uyanış amacıyla sözcülük etmiş, zaman zaman bastırılmış ama her zaman ülkesinin ve toplumunun huzur içindeki fotoğrafını görmeyi amaçlamış sonunda da bu amaç uğruna bedel ödemiş bir isimdir. Mikail Müşfik, bütün yaşanmışlıklarından edinip kazandığı lirik karakterle kendi edebiyatında başarılı işler yapmış, sesini halka duyurabilmiş bir isim olmayı başarmıştır. Okurlarıyla bu lirizm vasıtasıyla iletişim kurar. Okurun gönlünü gezer, sevgi dağıtır. Mikail Müşfik'in şiirlerinde kullandığı dil ve üslup onun şiir bilgisini, sanatsal yeteneklerini göstermede önemli bir göstergeyken aynı zamanda şiirlerinde kullandığı muhteva başlıkları da bir o kadar önem arz etmektedir. Mikail Müşfik'in şiirlerinde kullandığı muhteva başlıkları onun şiirinin hangi dönemde yazıldığıyla, okuyucuya mesaj olarak ne verildiğiyle doğrudan ilgilidir. O şiirinde bireysel konular işlemiş olmakla beraber sosyal meselelerin önemli başlıkları üzerinde de durmuştur. Çünkü o dönemde yaşanan siyasal ve toplumsal sorunlara karşı bir itirazı ancak şiir ve edebiyat vasıtasıyla yapabileceğini düşünmüştür. Bu çalışmanın Mikail Müşfik'in Türkiye coğrafyasında sanatının ve Azerbaycan sanatının bilinmesinde, dönemin Azerbaycan'ının ve toplumunun anlaşılmasında, Türkiye Edebiyatı'nda benzer hayat hikayeleri yaşamış önemli şahsiyetlerle karşılaştırılmasında bir kaynaklık edebileceği ve yardımcı rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In every society there are sensitive individuals with emotional depth and characteristic feelings. When these names work in the field of literature, they gain the titles of poets and writers. Poets and writers are successful in influencing their own readers first and then all segments of the society from their worlds of ideas, feelings and imaginations, with their verbal mastery. Mikail Müşfik faced all social and political problems that lived in the Azerbaijani society at the beginning of the 20th century, sought solutions, spoke to the people for the purpose of awakening, was suppressed from time to time, but always aimed to see the peaceful picture of his country and society and finally paid a price for this purpose. Mikail Müşfik has done successful works in his own literature with the lyrical character he has acquired from all his experiences and has managed to become a name that has made his voice heard to the public. He communicates with his readers through this lyricism. It travels the reader's heart and spreads love. While the language and style used by Mikail Müşfik in his poems are an important indicator in showing his poetic knowledge and artistic abilities, the content titles he uses in his poems are equally important. The content titles used by Mikail Müşfik in his poems are directly related to the period in which his poem was written and what was given as a message to the reader. Although he dealt with individual issues in his poetry, he also focused on important topics of social issues. Because he thought that he could only make an objection against the political and social problems experienced at that time through poetry and literature. It is thought that this study can be a source and play a helpful role in knowing Mikail Müşfik's art in the geography of Turkey and Azerbaijani art, in understanding the Azerbaijan and society of the period, and in comparison with important personalities who had similar life stories in Turkish Literature.