Nakit akışları ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkinin incelenmesi: BİST 30 örneği
Examining the relationship between cash flows and stock returns: The case of BIST 30
- Tez No: 672353
- Danışmanlar: PROF. DR. BATUHAN GÜVEMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BİST 30, Nakit Akış Tablosu, Hisse Senedi Getirisi, BİST 30, Financial Statement of Cash Flows, Stock Return
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sermaye oluşumunu ve büyümeyi destekleyen, ekonominin sürdürülebilir olmasına katkı gösteren araçlardan biri de hisse senetleri piyasasıdır. Hisse senetleri borsası yatırım riskini azaltarak yatırımcılara güvenli bir ortam sağlamaktadır. Dolayısıyla ülke ekonomileri üzerinde hisse senetleri piyasaları kaynakların en etkin yatırım fırsatlarına akışını sağlaması açısından önemli bir konuma sahiptir. Hisse senedi piyasaları hakkında değerlendirmelerin temelinde finansal bilgiler yer almaktadır. Yatırımcılar, hisse senedine yatırım yaparken hisse senedini arz eden işletmelerin finansal tablolarında yer alan bilgilerden önemli ölçüde yararlanmaktadır. Dolayısıyla nakit akışları konusu çoğu yatırım kararının verilmesinde etkili olmaktadır. Bu nedenle nakit akışları ile hisse senedi getirileri arasındaki bağlantı üzerinde çalışmanın önem taşıdığı düşünülmüştür. Eğer hisse senetlerinin değer değişiklikleri, nakit akış bilgileri tarafından gösteriliyorsa, bu taktirde hisse senedi getirisinde herhangi bir değişikliğin nakit akışları ve getiri arasındaki ilişkiyi açıklayabileceğini düşünebiliriz. Bu çalışmada BİST 30 endeksindeki şirketlerin 2008-2017 yılları arasında nakit akış tablosu bileşenleri ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda işletme faaliyetlerinden nakit ve yatırım faaliyetlerinden nakdin aktif içindeki payı arttığında işletme yatırımcılarının elde edeceği hisse getirisinin de artacağı kanaatine varılmıştır. Bu etki, sayısal olarak İşletme Faaliyetlerinden Nakit / Aktif Toplamda bir birimlik artışın Hisse Senedi Getirisini 2.21 birim, Yatırım Faaliyetlerinden Nakit / Aktif Toplamda bir birimlik artışın ise Hisse Senedi Getirisini 1.81 birim arttırmaktadır şeklinde ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
Equity market is one of the instruments that support capital formation and growth and contribute to the sustainability of the economy. The stock exchange reduces the investment risk and provides a safe environment for investors. Therefore, stock markets have an important position on the economies of the country in terms of providing the flow of resources to the most effective investment opportunities. Financial information is the basis of the evaluations about stock markets. Investors make significant use of the information contained in the financial statements of the companies offering the stock when investing in the stock. Therefore, the issue of cash flows is effective in making most investment decisions. If the value changes of stocks are indicated by cash flow information, then we may think that any changes in stock returns may explain the relationship between cash flows and return. In this study, the relationship between cash flow statement components and stock return changes is examined. In this study, the data obtained from the financial statements of BIST 30 companies are analyzed by panel data method and the relationship between cash flows and stock returns is revealed. As a result of the analysis, it is concluded that the share returns to be obtained by the business investors will increase when the share of cash from the operating activities and the cash from the investment activities increases. This effect can be expressed numerically as one unit increase in Cash / Assets from Business Activities increases 2.21 units of Share Return and one unit increase in Cash / Assets from Investment Activities increases 1.81 units.