Enjeksiyon pres döküm yöntemiyle üretilen alüminyum alaşımlarına alaşım element etkisi
The effect of alloy elements on aluminium alloys produces by injection press casting method
  1. Tez No: 672460
  2. Yazar: FATMA YEŞİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ YARALI ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ENAC43400, ENAC46200, pres enjeksiyon, alaşım element etkisi, ENAC43400, ENAC46200, press injection, alloy element effect
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, ENAC 43400 külçesine ve ENAC 46200 külçesine yüzde oranları değiştirilerek Mg ve Cu elementleri ilave edilmiş olup, farklı oranlarda ilave edilmiş olan alaşımların döküme olan katkısını incelemek hedeflenmiştir. Aynı alaşıma sahip numunelere farklı yüzdeliklerle belirli alaşım elementleri ilave edilerek mekanik testler uygulanmıştır. Bu doğrultuda üretilen numuneler çeşitli testlerden geçirilmiş ve alaşımın etkisi gözlemlenmiştir. Aynı zamanda porozite tayini testi ile belirli ölçekte porozite içeren parçanın yük altında nasıl tepki vereceği incelenmiş olup, alaşım içeriğinin poroziteye etkisi sorgulanmıştır. Yük altında Mg alaşımının etkisiyle alaşım oranlarına bağlı olarak mukavemetin artması sonucuna ulaşılmıştır. 3 farklı numune alınmasıyla stabil durumdaki (ENAC43400) numune ile belirli oranda eklenen Mg ile yapılan kıyaslama sonucunda beklenilen mukavemet artışına ulaşılmıştır. Buna ek olarak ENAC 46200 numuneleri içinde korozif ortama dayanıklılık test edilmesi amacıyla aynı alaşım özellikli numunelere farklı yüzdeliklerde Cu ilave edilerek sonuçlar alınmıştır. Yapılan yorulma numunesi ve korozyon denemesinde Cu oranının belli değere kadar korozif etki yarattığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, beklenilen şekilde Mg ve Cu alaşım elementlerinin döküm özelliklerini iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of alloying elements added to the samples made using the injection press casting method on the casting method were investigated Mg and Cu elements were added to ENAC 43400 ingots and ENAC 46200 ingots by changing the percentages, and it was aimed to examine the contribution of alloys added in different proportions to the casting. Specific alloying elements with different percentages were added to the samples with the same alloy and mechanical tests were applied. Samples produced in this direction have been subjected to various tests and the effect of the alloy has been observed. In addition, in order to test the resistance to corrosive environment in ENAC 46200 samples, results were obtained by adding different percentages of Cu to the same alloyed samples. It has been concluded that Cu rate has a corrosive effect up to a certain value in the fatigue sample and corrosion test. According to the findings obtained in the study, it was concluded that Mg and Cu alloy elements improved casting properties as expect.