Yara örtücü ve yapay doku alanlarında tekstil kompozitlerinin kullanımı ve performans araştırması
The use of textile composites in wound-covering and artificial tissue areas and performance research
  1. Tez No: 672623
  2. Yazar: RANA SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wound dressings, artificial tissue, composite textile
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Tez çalışmasında yara örtücü ve yapay doku alanlarında tekstil kompozitlerinin kullanımı ve performansına yönelik geniş kapsamlı araştırma yapılmıştır. Literatürdeki araştırmaların genellikle belirli bir yapay doku, yara çeşidi veya yara örtüsü üzerine olduğu görülmüştür. Bu tez çalışmasında litaratürde çok geniş olarak bu şekilde yeralan yara örtücü ve yapay doku alanındaki güncel çalışmalar tekstil yüzeyleri kapsamında verilmiştir. Öncelikle, vücutta sağlıklı epitel doku kaybından dolayı oluşan yaralar ve çeşitleri tanımlanmış, yara örtücülerin performasını değerlendirebilmek için yaranın iyileşmesi incelenmiş, yara örtücü çeşitleri, tekstil ve kompozit bazlı yara örtücü malzemeleri, özellikleri ve yara örtücülerden beklenen performansa yönelik çalışmalar değerlendirilmiştir. Çalışmanın devamında, doğal ve yapay yara örtücü çeşitlerini üretildikleri malzemlere göre, etken madde içeriğine göre modern yara örtücüler şeklinde modern yara örtücüler verilmiştir. Anahtar Kelime: Yara örtücüler, yapay doku, kompozit tekstil.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, extensive research was conducted on the use and performance of textile composites in the fields of wound dressing and artificial tissue. It has been observed that the studies in the literature are generally on a certain artificial tissue, wound type or wound dressing. In this thesis study, current studies in the field of wound dressing and artificial tissue, which are widely covered in the literature, are given within the scope of textile surfaces. First of all, wounds due to loss of healthy epithelial tissue in the body and their types, wound healing were examined in order to evaluate the performance of defined wound dressings, and studies on wound dressing types, textile and composite based wound dressing materials, their properties and the performance expected from wound dressings were evaluated. In the continuation of the study, modern wound dressings and modern dressings were given according to the materials from which they are produced and the active ingredient content of natural and artificial dressings.