Ortaokul öğrencilerinin matematik dersi başarısı ile ebeveynlerinin tutumları ve demografik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between middle school students' mathematics achievement with their parents' attitudes and demographic characteristics
- Tez No: 672636
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAŞKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ana Baba Tutumu, Matematik Başarısı, Ortaokul Öğrencileri, Parental Attitudes, Mathematics Achievement, Middle School Students
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin matematik dersi başarısı ile ebeveynlerinin tutumları ve demografik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için nicel ve nitel yöntemleri içeren karma yöntem kullanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında Ana Baba Tutum Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Nicel veriler yarı yapılandırılmış görüşme ve doküman olarak öğrenci defterlerinin toplanması yoluyla elde edilmiştir. Ana Baba Tutum ölçeğinin uygulaması toplam 8 okuldan 500 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Her bir ebeveyn tutumunu (demokratik, otoriter ve ilgisiz) temsil eden 5'er kişi olmak üzere toplam 15 ebeveyn ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, araştırmaya katılan ve görüşme katılımcısı olan anne babaların çocuklarının matematik dersi için tuttukları defterler incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki ebeveynlerin otoriter ve ilgisiz tutumları arttıkça öğrencilerin ortalama matematik başarı puanları düşmekte, tam tersine demokratik tutumları arttıkça ise ortalama matematik başarı puanları yükselmektedir. Demografik değişkenler açısından, ebeveyn çocuk sayısına göre öğrencilerin matematik başarılarının anlamlı bir şekilde farklılaştığı ve kardeş sayısı arttıkça başarının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Ebeveyn medeni durumları, ebeveyn eğitim durumları, ebeveyn mesleki durumları ve ailenin gelir düzeyi değişkenlerinin öğrencilerin matematik başarılarında anlamlı bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme sonuçlarına göre demokratik ana baba tutumuna sahip ebeveynlerin çocuklarını daha özgür bıraktıkları için güven duyguları geliştiği ve matematik ders başarısını olumlu etkilediği, otoriter ana baba tutumuna sahip ebeveynlerin baskıcı, ilgisiz ana baba tutumuna sahip ebeveynlerin ise çocuklarından oldukça uzak bir okul anlayışı taşıdıkları için ders başarılarının olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. İncelenen defter sonuçlarına göre ise; demokratik ana baba tutumlarına sahip ebeveynlerin çocuklarının özgüvenleri geliştiği için kaygısız bir ortamda daha düzgün ders notları aldıkları, otoriter ve ilgisiz ana baba tutumuna sahip ebeveynlerin çocuklarının ise ders notlarını düzenli, sistematik tutmadıkları ya da karmaşık ve eksik tuttukları için tekrar çalışmalarını olumsuz etkilediğinden derste başarısız notlar aldıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between the math course achievement of middle school students and their parents attitudes and demographics. In order to achieve this goal, three different data collection methods were used: quantitative and qualitative methods were used together and mixed methods. In the collection of quantitative data, the parent attitude scale and personal data form were used. Qualitative data was obtained through semi-structured interviews and collection of student books as documents. Parenting Attitude scale was applied with 500 students from 8 schools. Semi-structured interviews were held with 15 parents in total, 5 of whom represented each parent attitude (democratic, authoritarian and unrelated). In addition, the notebooks kept by the children of the parents who participated in the research for their mathematics lessons were examined. The results showed that as the parents' authoritarian and unrelated attitudes increase, the average mathematics achievement scores decrease, and on the contrary, as their democratic attitudes increase, the average mathematics achievement scores increase. In terms of demographic variables, it was concluded that students ' math achievement significantly differed according to the number of parents' children, and that achievement decreased as the number of siblings increased. No statistically significant differences was found between the average of mathematics course achievement score and gender, age, grade level, marital status, mother and father education status, mother and father occupation, and family income level. According to the semi-structured interview results, parents with democratic parental attitude freed their children because they feel more confident and their mathematics lesson achievement positively, parents who have authoritarian parental attitude are oppressive, and parents who have an unrelated parental attitude are far from their children. It was determined that their achievement was negatively affected. According to the results of the notebook examined; it has been identified that parents who have democratic parental attitudes get more accurate lecture notes in a carefree environment because their children's self-confidence improves, and parents who have authoritarian and unrelated parental attitudes negatively affect their repetition because children do not keep their lecture notes regular, cystamatic or complicated and incomplete."