Sinop yöresinde dip ağları ile avlanan iskorpit (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) balığının balıkçılık biyolojisi yönünden bazı özelliklerinin araştırılması
A research on the determination of some parameters of scorpion fish (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) caught by bottom nets in the area of Sinop from the viewpoint of fishery biology
- Tez No: 67287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SAMSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İskorpit balığı, Scorpaena porcus (Linneaus, 1758), Populasyon parametreleri, Dip ağlan, Karadeniz
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Sinop yöresinde İskorpit (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) stoğunun bazı populasyon parametrelerini saptamak amacıyla, Haziran 1996 - Mayıs 1997 tarihleri arasında yürütülen bu araştırmada toplam 633 balığın yaş, boy, ağırlık, cinsiyet kompozisyonları, büyüme ve ölüm oranlan, net et verimi ve mide muhteviyatı incelenmiştir. Cinsiyet oram % 43.76 dişi, % 56.24 erkek olarak belirlenen İskorpit stoğunda, 1-6 yaşlar arasında balık bulunduğu saptanmıştır. Araştırmada, boy - ağırlık ilişkisi W = 0.054 L2'59, Von Bertalanfry Büyüme Denklemi Lt = 40.81 [ 1 - e"0107^2-227* ] ve Kondüsyon Faktörü 1.737 ± 0.015 olarak hesaplanmıştır. Avlanma ve ölüm Oranına ilişkin parametrelerden Anlık Toplam ölüm Katsayısı Z = 1.33, Doğal ölüm Katsayısı M = 0.22, Avlama Ölüm Katsayısı F = 1.11, Yaşama Oram S = 0.26, Yıllık Ölüm Oram A = 0.74, Doğal Ölüm Beklentisi v = 0.12, Avlanmadan İleri Gelen ölüm Beklentisi u = 0.62, İşletme Oram ise E = 0.83 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada İskorpit balığının Net Et Verimi 34.35 ± 0.007 bulunmuştur. Örneklenen İskorpit balıklarının mide içeriğini Dekapoda' ya ait Palaemon elegcms, Diogenes pugilator, Pisidia longimana, Pachygrapsus marmoratus, Liocarcinus depurator ve Isopoda' ya ait îdotea baltica ayrıca küçük demersal balık türlerinin oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present research, which was carried out during the period of June 1996 - May 1997 in order to determine some population parameters of Scorpion fish (Scorpaena porcus Linneaus, 1758) in Sinop region, totally 633 individuals were investigated according to the age, length, weight and sex composition, growth and mortality rate, meat yield and stomach content. Sex ratio of the stock was determined as 43.76 % female and 56.24 % male and it has been found out that the fish were 1-6 years old. In the research, the relationship of length - weight was found as W = 0.054L Z59, Von Bertalanffy growth formula as L t = 40.81 [ 1 - e _ 0107 ( l + 2227 > ] and the condition factor as 1.737 ± 0.015. Total mortality coefficient, natural mortality coefficient, fishing mortality coefficient, survival rate, annual mortality rate, expectation of natural mortality, expectation of fishing mortality and the exploitation ratio were estimated as Z = 1.33, M = 0.22, F = 1. 1 1, S = 0.26, A = 0.74, v = 0. 12, u = 0.62, E = 0.83 respectively. Net meat yield of Scorpion fish was found as 34.35 ± 0.007. From the examination of the stomach content of the sellected Scorpion fish, Palaemon elegans, Diogenes pugilator, Pisidia longimana, Pachygrapsus marmoratus, Liocarcinus depurator from Decapoda and Idotea baltica from Isopoda and some small demersal fish species have been observed as stomach content.KeyWords: Scorpion fish, Scorpaena porcus ( Linneaus, 1758 ), Population parameters, Bottom nets, Black Sea.