Türkiye ve Yunanistan arasındaki krizlerde lider algılamaları
Leaders' perceptions during the crises between Turkey and Greece
  1. Tez No: 672942
  2. Yazar: ZEHRA GÜRSOY MAHDY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Dış Politika Krizleri, Türkiye, Yunanistan, Karar Alıcı, Lider, Algı, Crisis management, foreign policy crisis, dispute resolution, Turkey and Greece, operational code, perception
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyasi Tarih ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 557
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye ve Yunanistan arasındaki krizlerde 'lider algılamaları' analiz edilecektir. Yunanistan ve Türkiye arasında 14 kriz yaşanmış olup uyuşmazlık çerçevesinde hali hazırda çözümlenemeyen sorunlar mevcuttur. 14 kriz içerisinde liderler değişiklik göstermiş ve değişen liderler karşısında liderler analiz birimi olarak ele alınırken krizlerden ziyade hangi liderlerin hangi krizlerde karşı karşıya geldikleri üzerinden bir araştırma yapılmıştır. Zaman zaman yaşanan krizler sonucunda taraflar arasında dostça ilişkiler yeniden kurgulanmak istense de bu durumun süreklilik arz etmediği gözlemlenmiştir. Çatışmadan krize, krizden müzakerelere, müzakerelerden yine krizlere evrilen bir süreç içerisinde bu çalışmada lider algılamalarının nasıl geliştiği liderlerin operasyonel kodları üzerinden araştırılacaktır. Operasyonel kod analizi bu çalışmada sayısal veriler üzerinden değil de liderlerin söylemleri aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Liderlerin söylemlerinde ise genel olarak dönemin gazetelerinden yararlanılmıştır. Liderlerin temel değer ve önceliklerine yönelik algıladıkları risk tehdit ve tehlike durumları karşısında karşılaştıkları mevcut seçenekler arasından yaptıkları tercihler kriz sürecini nasıl yönettiklerini ortaya koymaktadır. Bu tercihleri yaparken liderler ulusal/uluslararası kamuoyunu, uluslararası sistemi göz önünde bulundururken aynı zamanda karşısındaki liderin de nasıl bir davranış geliştireceğini de değerlendirmektedir. Bu anlamda çalışmada neoklasik realizm bir yol gösterici olmuştur. Rakibin krizi tırmandırma olasılığı liderin caydırıcı ya da tetikleyici eylemlerde bulunması sırasında tüm bu koşullar göz önünde bulundurulurken en nihayetinde rakibin eylemleri doğrultusunda nihai karar verilmektedir. Çalışmanın temel hedefi siyasi sorumluluğu elinde bulunduran liderlerin hangi algı ile davranışlarını belirledikleri ve kriz yönetim süreçlerinde ulusal çıkarlarını savaşa varmadan asgari düzeyde koruyarak hareket edip etmediklerinin saptanmasıdır. Aynı zamanda çalışmanın her iki tarafın da liderlik analizine değinmesi nedeniyle ikili ilişkilerde liderlerin rolünün ne olduğu açısından literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyses perceptions of leaders during the crises between Turkey and Greece. In 14 crises Turkey and Greece engaged with 14 foreign policy crises that even some of the crises seem to be ended they still have unresolved problems. In these 14 crises leaders have been altered and according to altered leaders who played role as analysis unit are the main topic of this thesis. So rather than based on crises, it is has been searched that during which crises leaders were confronted with each other. After the few crises Turkey and Greece wanted to rebuild their relationships in a friendly manner but that situation hasn't been permanent. In a circle of from conflict to crises, from peace to conflict crises this study investigates transformation of leaders' perceptions via their operational codes. In the research, operational code analysis practiced with discourses' of leaders instead of quantitative way. And so forth leaders' discourses' are basically choose from newspapers of the period. When leaders perceive situation of threat, risk and danger to their main priorities and values their selections from existing options are becoming manifestation of the crisis management process. Neoclassical realism as theoretical framework of the study synthesizes national/international public opinion, international system, strategical cultures of decision unit. As intervening variable decision maker in neoclassical theory, they decide to their final decision on the base of their countries' position in international/national level. In this way, leaders arrange their national interests with constrains in the system/national structure. As a decision unit; leaders have responsibility to maintain their national interests. While they try to keep their positions without any confession they might face with escalation of the crises. So while they are protecting their national interest they might be reason of a conflict. This study also because of examination the roles of two sides' leaders it is thought that it is an important contribution to the literature.