Grafit katkılı siklo-olefin kopolimer (coc) kompozitlerin tribolojik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of tribological properties of graphite reinforced cyclo-olefin copolymer (coc) composites
- Tez No: 673007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH HAKAN YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, Ekstrüzyon, Grafit, Siklo-Olefin Kopolimer (COC), Sürtünme, Polimer, Abrasion, Cyclo-Olefin Copolymer (COC), Extrusion, Friction, Graphite, Polymer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, ağırlıkça % 5, % 15, % 30, % 45, % 60 ve % 75 oranlarında grafit katkılı siklo-olefin kopolimer (COC) kompozitleri ekstrüzyon ve basınçlı kalıplama yöntemleri ile üretilmiştir. Sürtünme ve aşınma deneyleri, pim-disk cihazında, kuru ortam şartlarında, 20 N, 30 N ve 40 N yük ve 0,5 m/s 1 m/s, 1,5 m/s kayma hızında gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalar, COC polimeri ve grafit katkılı COC kompozitlerin artan kayma hızı ve yüke bağlı olarak sürtünme katsayısı azalmış aşınma oranı ise artmıştır. COC polimerine eklenen grafit katkısı ile sürtünme katsayısı ve aşınması önemli oranda azalmıştır. En düşük sürtünme katsayısı ve aşınma oranı COC kompozitinde ve % 75 grafit katkısı ile elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Master of Science thesis, weights of 5%, 15%, 30%, 45%, 60%, and 75% graphite reinforced cyclo-olefin copolymer (COC) polymers have been produced by extrusion and pressure molding technics. Wear and friction tests have been carried out at the sliding speeds of 0,5 m/s - 1,0 m/s -1,5 m/s, applied loads of 20 N - 30 N - 40 N and under dry conditions using pin-on-disc system. As a result of the experiments, coefficient of friction increases while wear rate decreases with increase both applied load and sliding speed. The coefficient of friction and wear ratio of the COC polymer decayed significantly with the addition of graphites. The lowest coefficient of friction and the wear ratio have been obtained in weight of 75% graphite reinforced COC composites.