Doğrudan yabancı yatırımların CO2 emisyonu ile ilişkisi: Kirlilik sığınağı ve kirlilik hale hipotezlerinin ülkelerin gelişmişlik seviyesine göre ekonometrik analizi
The relationship of foreign direct investments with CO2 emission: The econometric analysis of the pollution haven and pollution halo hypotheses according to the development level of countries
- Tez No: 673006
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İkinci Nesil Panel Eşbütünleşme Testi, Birimler Arası Korelasyon Testi, Delta Tilde Homojenlik Testi, İkinci Nesil Birim Kök Testi, İkinci Nesil Tahmin Testi, Kirlilik Sığınağı Hipotezi, Kirlilik Hale Hipotezi, Second Generation Panel Cointegration Test, Cross Sectional Dependence Test, Delta Homogeneity Test, Second Generation Unit Root Test, Second Generation Estimate Test, Pollution Haven Hypothesis, Pollution Halo Hypothesis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
“Kirlilik Sığınağı Hipotezi”ve“Kirlilik Hale Hipotezi”nin geçerliliğini sınamak için gerçekleştirilen bu tez çalışmasında, doğrudan yabancı yatırımların karbondioksit emisyonu ile ilişkisi araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda 11 düşük gelirli, 30 alt orta gelirli, 32 üst orta gelirli ve 43 yüksek gelirli toplam 116 ülke 1995-2013 dönemine ait veriler ile panel eşbütünleşme analizi yöntemi ile incelenmiştir. Çalışmada öncelikle değişkenler ve model için birimler arası korelasyon (yatay kesit bağımlılık) sınaması gerçekleştirilmiş ve dört gelir grubu için de birimler arası korelasyon bulunduğu tespit edilmiştir. Bir sonraki aşamada modelin eğim parametrelerinin homojenliği sınanmış ve dört gelir grubu için de heterojen olarak saptanmıştır. İkinci nesil birim kök test sonuçlarına göre dört gelir grubuna ait değişkenlerin birinci farklarında durağanlığı sağladığı tespit edilmiştir. İkinci nesil panel eşbütünleşme test sonuçlarına göre düşük ve alt orta gelirli ülke grubunda eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiş ancak üst orta ve yüksek gelirli ülke grubunda eşbütünleşme ilişkisi tespit edilememiştir. DOLSMG test sonuçlarına göre düşük gelirli ülke grubunda 4, alt orta gelir grubunda 13 ülkede“Kirlilik Sığınağı Hipotezi”nin; düşük gelirli ülke grubunda 4, alt orta gelir grubunda 10 ülkede“Kirlilik Hale Hipotezi”nin geçerli olduğu belirlenmiştir. AMG test sonuçlarına göre üst orta gelir grubunda 4, yüksek gelir grubunda 6 ülkede“Kirlilik Sığınağı Hipotezi”nin; üst orta gelir grubunda 1, yüksek gelir grubunda 5 ülkede“Kirlilik Hale Hipotezi”nin geçerli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, to investigate the validity of the“Pollution Haven Hypothesis”and“Pollution Halo Hypothesis”the relationship of foreign direct investments with carbon dioxide emission was investigated. For this purpose, a total of 116 countries with 11 low income, 30 lower-middle income, 32 upper-middle income and 43 high-income income have been analyzed with the data for the period 1995-2013 using the panel cointegration analysis method. First of all in this study, the cross-sectional dependence test was performed for the variables and the model and it was determined that there was a cross sectional dependence between units of all four income groups. In the next stage, the homogeneity of the slope parameters of the model was tested and determined as heterogeneous for all four income groups. According to the results of the second generation unit root test, it was stated that the variables belonging to all four income groups provided stability in their first differences. On the basis of the second generation panel cointegration test results, the cointegration relationship was determined in the low and lower-middle income country group, but the cointegration relationship was not detected in the upper-middle and high income country group. Based on the DOLSMG test results, the“Pollution Haven Hypothesis”in 4 low-income country group, 13 low-middle income group;“Pollution Halo Hypothesis”in 4 countries with low-income country group, 10 countries in the lower-middle income group has been determined as valid. According to AMG test results, the“Pollution Haven Hypothesis”in 4 countries with the upper-middle income group, 6 countries in the high income group;“Pollution Halo Hypothesis”in 1 country in the upper-middle income group, 5 countries in the high income group has been determined to valid.