Örgütsel adalet ve etik dışı davranış ilişkisinde kariyer memnuniyetinin rolü: Bankacılık sektöründe bir araştırma
The role of career satisfaction in the relationship between organizational justice and unethical behavior: A research in the banking sector
  1. Tez No: 673009
  2. Yazar: VOLKAN ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Etik Dışı Davranış, Kariyer Memnuniyeti, Bankacılık Sektörü, Organizational Justice, Unethical Behavior, Career Satisfaction, Banking Sector
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, bankacılık sektöründe çalışan kişilerin örgütsel adalet ve etik dışı davranış ilişkisinde kariyer memnuniyetinin öneminin incelenmesidir. Bu amaç çerçevesinde örgütsel adalet, etik dışı davranış ve kariyer memnuniyeti kavramlarının tanımları üzerinden araştırmanın çerçevesi oluşturulmuştur. Örgütsel adalet, örgüt içerisinde çalışanların görevleri karşılığında eşit muamele görmeleri ve eşit haklara sahip olmaları anlamına gelmektedir. Örgütsel adalet için diğer önemli bir husus ise çalışanların örgüt içerisindeki adaletli yönetim yaklaşımını hissetmeleri olmaktadır. Etik kavramına gelecek olursak, çerçeve bir tanım olarak çalışanların davranışlarını ve birbirleriyle olan ilişkilerini belirleyen yazılı ve sözlü kurallardır. Araştırmanın ana hattını oluşturan etik dışı davranışlar ise tanımda bahsi geçen kurallara aykırı olan davranışları kapsamaktadır. Kariyer memnuniyeti ise çalışanların iş yaşamındaki beklentilerine ve hedefledikleri noktaya ulaşma seviyesini ifade etmektedir. Örgütler içerisindeki davranışların adalet ve etik kavramına olan uzaklığı çalışanların da kariyer memnuniyetinden uzaklaştırmaktadır. Araştırmanın evrenini Antalya'da faaliyet gösteren bankacılık sektörü çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örnekleme yöntemi basit tesadüfî yöntem ile seçilen 411 banka çalışanından oluşmaktadır. Araştırmanın modeli nedensel model olarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda anketler, banka çalışanlarına pandemi nedeniyle online olarak uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; çalışanların algıladıkları örgütsel adalet düzeyi ile kariyer memnuniyeti düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve çalışanların algıladıkları örgütsel adalet düzeyleri boyutlarından prosedürel adalet ile etik dışı düzeyi arasındaki ilişkide kariyer memnuniyetinin düzenleyici rolü bulunduğu saptanmıştır. Çalışanların kariyer memnuniyetinin etik dışı davranışlar ve örgütsel adalet ve boyutlarının arasındaki ilişkiler üzerindeki düzenleyici rolü kapsamında hazırlanan araştırmanın sonuçlarının ilgili literatüre katkı sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the importance of career satisfaction in the relationship between organizational justice and unethical behavior of people working in the banking sector. Within the framework of this aim, the framework of the research has been established through the definitions of organizational justice, unethical behavior and career satisfaction concepts. Organizational justice means that the employees in the organization are treated equally in return for their duties and have equal rights. Another important issue for organizational justice is that employees feel the fair management approach within the organization. If we come to the concept of ethics, as a framework definition, it is written and verbal rules that determine the behavior of employees and their relations with each other. Unethical behaviors, which form the main line of the study, include behaviors that are against the rules mentioned in the definition. Career satisfaction, on the other hand, refers to the level of achieving the expectations of employees in business life and the point they aim. The distance of behaviors within organizations to the concept of justice and ethics also distracts employees from their career satisfaction. The population of the research consists of employees of the banking sector operating in Antalya. The sampling method of the research consists of 411 bank employees selected by simple random method. The model of the study was determined as causal model. The survey method was used as a data collection tool in the research. In this context, surveys were applied to bank employees online due to the pandemic. According to results from the survey, employees ' perceived organizational justice with the level of career satisfaction and perceived there was a significant relationship between the level of organizational justice of the employees positive directional size of the levels of procedural justice in the relationship between the level of career satisfaction found with unethical regulatory role. It is believed that the results of the research prepared within the framework of the regulatory role of employee career satisfaction on unethical behavior and relationships between organizational justice and its dimensions contribute to the relevant literature.