Deduplication of hotels by using active learning
Aktif öğrenme kullanarak otellerin tekilleştirilmesi
  1. Tez No: 673065
  2. Yazar: MEHMET RIDVAN CİĞA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TARKAN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Otel Tekilleştirme, Tekrarlayan Kayıtların Tespit Edilmesi, Makine Öğrenmesi, Aktif Öğrenme, Hotel Deduplication, Near Duplicate Detection, Machine Learning, Active Learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Çevrimiçi rezervasyon araçları, internet üzerinden yapılan konaklama rezervasyonlarını günden güne arttırmaktadır. İnternet üzerinden yapılan rezervasyonlardaki bu artış beraberinde tedarikçi sayısında da artışa sebep olmaktadır. Bir çevrimiçi rezervasyon aracı, fiyat avantajı sağlamak amacıya birden fazla tedarikçi ile entegrasyon yaparak çevrimiçi bir şekilde çalışabilmektedir. Sektördeki her tedarikçi, kendi veri tabanında otel isimleri ile birlikte otel içeriklerini barındırmakta ve bu veriyi çevrimiçi rezervasyon araçları ile paylaşmaktadır. Her otel tedarikçisinin veri şeması birbirinden farklılık göstermektedir. Otel bilgileri, çoğunlukla tedarikçiler tarafından manuel bir şekilde girilmekte ve her tedarikçi özelinde farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple, çevrimiçi rezervasyon araçları, tedarikçiler tarafından kendilerine sağlanan bu otellleri tekilleştirme problemiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yüz binlerce otelin, yüzlerce tedarikçi için insan gücü kullanılarak manuel olarak tekilleştirilmesi oldukça zordur. Ayrıca, yanlış otel eşleşmesi, rezervasyon detayında hatalı gösterime ve büyük para kaybına sebebiyet verebilir. Bu tezde, çeşitli otel tedarikçileri tarafından sağlanan otel verileri kullanılarak, her bir tedarikçiden farklı olan veri şeması, standardizasyon yoluyla belirli bir standarda getirilmiş, ardından bu çalışma için otellerin tekilleştirilmesi için geliştirilen bir metodoloji kullanılmıştır. Bu yöntemin bir sonucu olarak, tekilleştirilmiş oteller için eşleştirme oranı kontrol edilecektir.
Özet (Çeviri)
Online booking tools increase the number of accommodation reservations made online day by day. This increase in reservations made over the internet also causes an increase in the number of suppliers. An online reservation tool can work online by integrating with more than one supplier to get price advantage. Each supplier in the industry keeps hotel content in their database along with hotel names and shares this data with online booking tools. The data scheme of each hotel supplier differs from each other. Hotel information is often entered manually by the suppliers and may differ for each supplier. For this reason, online booking tools face the problem of deduplication of these hotels provided by the suppliers. Hundreds of thousands of hotels are difficult to manually deduplicate, using human power for hundreds of suppliers. Also, mismatch problem can occur that may cause critical errors on booking details with loss of huge money amounts. In this thesis, using the hotel data provided by several hotel suppliers, the data scheme different from in each supplier was brought to a certain standard through standardization, then a methodology that developed for this study was used to deduplicate hotels. As a result of this method, the rate of the matching will be controlled for deduplicated hotels.