Kredi derecelendirme notlarının ülke pay senedi endeksleri ve para birimleri ile ilişkisi: Seçilmiş gelişmekte olan ülkeler üzerine inceleme
Relationship of credit ratings with country stock indices and currencies: Analysis on selected developing countries
- Tez No: 673072
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKTUĞ CENK AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Derecelendirme Kuruluşu, Kredi Notu, Pay Senedi Piyasası, Para Birimi, Olay Analizi, Eşleştirilmiş Örneklem T-Testi, Credit Rating Agency, Credit Rating, Equity Market, Currency, Event Analysis, Matched Sample T-test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
1900'lü senelerden itibaren faaliyetlerine devam eden kredi derecelendirme kuruluşları; ülkeler, finansal kuruluşlar, kamu kuruluşları gibi birçok alanda risk ölçümlemesi gerçekleştirerek yatırımcıların bilgi dinmesini sağlamaktadır. Küreselleşmenin hızlanmasıyla ve ülkeler arası alım-satım faaliyetlerinin artış göstermesi neticesinde derecelendirme kuruluşlarının ve açıkladıkları notların piyasalarda ki önemini artırmıştır. Yatırımcılar, derecelendirme kuruluşlarının açıkladıkları notlar sayesinde, doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmakta, ülkelerin finansal, ekonomik, politik ve sosyal yapıları hakkında fikir sahibi olmakta ayrıca oluşabilecek riskleri önceden sezinleme imkânı bulmaktadırlar. Bu çalışmada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, Moody's ve Fitch tarafından 2010-2020 yılları arasında gelişmekte olan ülkelerden Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya için açıklanan ülke kredi derecelendirme notlarının, bu üç ülkenin pay senedi piyasa endeksi işlem hacimleri ve ülkelerin para birimleri ile ilişkisi olup olmadığını Olay Analizi Yöntemi ve Eşleştirilmiş Örneklem T Testi ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Credit rating institutions have been operating since the 1900s; They provide investors with information by performing risk measurements in many areas such as countries, financial institutions, and public institutions. With the acceleration of globalization and the increase in trading activities between countries, rating agencies' importance and their announced ratings in the markets have increased. Thanks to the ratings announced by rating agencies, investors have access to accurate and reliable information, have an idea about the countries' financial, economic, political, and social structures, and have the opportunity to anticipate potential risks. In this study, international credit rating agencies S&P, Moody's, and Fitch from developing countries between 2010-2020; Turkey, South Africa and the country credit ratings of which they have announced for Brazil, the share stock market index, the three countries those transaction volumes, and the correlation with the currency of the country were analyzed by event analysis method and paired sample t-test.