Karadeniz kıyı şeridi yüzeysel sularında kimyasal oksijen ihtiyacı, toplam askıda madde, toplam çözünmüş madde ve pH parametrelerinin incelenmesi
Investigation of parameters of chemical oxygen demand, total suspended solids, total dissolved solids and pH in surface waters in black sea side
- Tez No: 67311
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE BÜYÜKGÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, kimyasal oksijen ihtiyacı, toplam askıda madde, toplam çözünmüş madde, Black Sea, chemical oxygen demand, total suspende solids, total dissolved solids
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET KARADENİZ KIYI ŞERİDİ YÜZEYSEL SULARINDA KİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI, TOPLAM ASKIDA MADDE, TOPLAM ÇÖZÜNMÜŞ MADDE ve pH PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla Ege Denizi'ne, oradan da Akdeniz'e bağlanan ve karalar arası büyük bir iç deniz olan Karadeniz'e, kıyısının olduğu ülkelerden pek çok yüzeysel su ve kanalizasyonlar karışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, 1996 yılında GEF Ulusal Rutin Kirlilik İzleme Projesi kapsamında, Karadeniz'in Türkiye kıyısında kirliliği incelemektir. Bu doğrultuda 33 örnekleme noktası saptanmış ve kirlilik incelenerek öneriler sunulmuştur. Proje kapsamında belirlenen noktalarındansu numuneleri alınarak bir yıl süreyle mevsimsel olarak pH, toplam askıda madde, toplam çözünmüş madde ve kimyasal oksijen ihtiyacı parametrelerinin değişimi incelenmiştir. Deşarj noktalarındaki su kaliteleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar deşarj edilecek suyun kalitesine göre yorumlanmış ve koruyucu önlemler önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF PARAMETERS OF CHEMICAL OXYGEN DEMAND, TOTAL SUSPENDED SOLIDS, TOTAL DISSOLVED SOLIDS AND pH IN SURFACE WATERS IN BLACK SEA SIDE. Black Sea which is one of the biggest inland sea in the world is connected to Ege Sea and then to Mediterranean Sea through İstanbul and Çanakkale straits and so many rivers and sewerages are flowed into Black Sea from the surrounded countries. The aim of this work, which is carried out under the project of GEF National Routine Pollution Tracking, is to investigate the pollution of Turkish side of Black Sea in 1996. From the point of view, thirty-three sampling points were taken into account and the pollution was investigated and solution paths were suggested. Under the project, water samples were collected from the chosen points and pH, total suspended solids, total dissolved solids and chemical oxygen demand were measured as water quality parameters in different seaons of year. The quality of water in these discharge points were determined. These results were interpreted according to the quality of water which will be discharged and the protective cautions were suggested.