Karadeniz kıyı şeridinde plajlarda ve yüzey sularında biyokimyasal oksijen ihtiyacı, çözünmüş oksijen, debi ve sıcaklık ölçümleri
Measuring of biochemical oxygen demand, dissolved oxygen, flow rate and temperature in the beaches and surface water along the Black Sea coastal line
- Tez No: 67310
- Danışmanlar: PROF.DR. A. NUR ONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: BOI5, BOI5 Reaksiyon Hız Sabiti, Karadeniz Kıyı Şeridi, BOD5. Reaction Rate Constant of BODb The Black Sea Coastal Line
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZET KARADENİZ KIYI ŞERİDİNDE PLAJLARDA VE YÜZEY SULARINDA BİYOKİMYASAL OKSİJEN İHTİYACI, ÇÖZÜNMÜŞ OKSİJEN, DEBİ VE SICAKLIK ÖLÇÜMLERİ Karadeniz Bölgesi kirliliklerden korunabilmiş önemli kıyılara sahiptir Bölgenin bu özelliğinden dolayı birçok canlı türü burada uygun bir yaşama ortamı bulmaktadır. Fakat aynı zamanda Karadeniz kıyılarının geleceği hakkında birtakım endişeler de taşınmaktadır. Bu noktadan hareketle Karadeniz kıyılarının korunması amacıyla başlatılan“Ulusal GEF Çevre Koruma ve Yönetimi Ulusal Kirlilik İzleme Kara Kesimi Projesi”'nin bir bölümünü oluşturan bu çalışmada Karadeniz Bölgesi yüzey sularının, kanalizasyonunun, endüstri kuruluşlarının ve plajlarının kirlilik düzeyleri araştırılmıştır Bu amaçla bu çalışmada mevsimler bazında (Mart 1996 ile Aralık 1996 tarihleri arasında) karakökenli envanter sonuçlarına göre seçilen 32 plaj ve yüzme suyu sonuçlarına göre seçilen 74 istasyondan numuneler alınmış, çözünmüş oksijen, beş günlük biyokimyasal oksijen ihtiyacı (BOI5). debi ve sıcaklık incelenmiştir Ayrıca bu çalışmalara ilave olarak karakökenli örnekleme istasyonlarından biri olan Mert Irmağında BOI5 reaksiyon hız sabiti tayini yapılmıştır Elde edilen bulgulara göre kanalizasyonların, plajların ve yüzey sularının kaliteleri tespit edilmiştir Bu su kaliteleri üzerinde yorumlar yapılmış ve alınması gereken önlemler konusunda öneriler geliştirilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MEASURING OF BİOCHEMİCAL OXYGEN DEMAND, DISSOLVED OXYGEN, FLOW RATE AND TEMPERATURE IN THE BEACHES AND SURFACE WATER ALONG THE BLACK SEA COASTAL LİNE Black Sea region has important coastal line that have been protected from pollution Because of this property of the region: A wide range of biota species have found a favourable habitat here. But. at the same time, it is also worried about the Black Sea Coast future. From this point of view, the polution levels of surface water and coastal line caused by the systems of drains and industrial plants were investigated in this study as a part of“ The Project of National GEF Protection and Protection and Management of the Environment For Monitoring of National Land Based Pollution”that was started with the purpose of protecting Black Sea Coastal line In this work, (between March 1996 and December 1996) for sample stations 32 beachs were selected according to the results of land base inventory work and 74 stations were selected according to the results of swimming bath data Samples were obtained seasonally and then dissolved oxygen, five-day biochemical oxygen demand (BOD5). flow rate and temperature were investigated In addition to these studies, reaction rate constant of BOD? was determined on Mert River, one of the land-based sampling stations The quality of drains beaches and surface water was determined according to the obtained data The quality results were evaluated and the precautions to be taken were proposed