Berlin Duvarı'nın yıkılışından yeni duvarların inşasına: Realist perspektiften İsrail-Filistin ve Türkiye-Suriye duvarlarının analizi
From the fall of the Berlin Wall to the construction of new walls: The analysis of the Israeli-Palestinian and Turkish-Syrian walls from realist perspective
- Tez No: 673363
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Duvar, Realizm, Güvenlik Duvarı, İsrail, Türkiye, Wall, Realism, Security Wall, Israel, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma,“Berlin Duvarı'nın yıkılışından sonra devletler tarafından inşa edilen yeni duvarların, inşa edilme gerekçelerindeki dönüşümle birlikte devletlerin güvenlik politikalarındaki misyonu nedir?”sorusuna cevap aramaktadır. Bu kapsamda ilk bölümde; duvarın kavramsal özü ve inşa ediliş amacı arasındaki ilişki ortaya konmuş ve yüzyıllar öncesinden günümüze kadarki inşa edilmiş duvarlara yer verilmiştir. Duvarın somut bir yapı olmasının yanında felsefi bir temele de sahip olduğu iddiası, Foucault'un iktidar teknolojileri görüşünden yola çıkılarak ortaya konmuştur. Aynı bölümde realizm ve duvarların ilişkisi genel hatlarıyla ortaya konularak teorik bir giriş yapılmıştır. İkinci bölümde, çalışmanın ilk örneklemi olan İsrail-Filistin Duvarı'na yer verilmiştir. Öncelikle İsrail ve Filistin arasındaki sınır politikalarının geçmişi ele alınarak duvar inşasına kadar gelen sürece değinilmiştir. Devamında duvarın günümüzdeki durumu ile İsrail'in inşa ettiği yeni duvarlara yer verilmiştir. Son olarak ise İsrail'in duvarı realizmin argümanlarına göre analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde diğer örneklem olan Türkiye-Suriye Duvarı ele alınmıştır. Bu bölümde de öncelikle iki ülke arasındaki sınır politikalarının geçmişi, duvarın inşa aşaması ve günümüze kadarki süreci değerlendirilmiştir. Bölüm, Türkiye-Suriye Duvarı'nın realist analizi ile tamamlanmıştır. Çalışmada; ele alınan iki duvar örneğinden yola çıkarak günümüzde inşa edilen duvarların fiziki olarak Berlin Duvarı'na oldukça benzediği, bununla birlikte duvarların inşa edilme gerekçelerinin dönüşüme uğrayarak güvenlik odağına kaydığı ve duvarların, devletlerin güvenlik politikalarının önemli araçlarından biri haline geldiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study,“What is the mission of the states in the security policies with the transformation of the reasons for the construction of the new walls built by the states after the fall of the Berlin Wall?”seeking an answer to the question. In this context, in the first part; the relationship between the conceptual essence of the wall and the purpose of its construction is revealed, and the walls built from centuries ago to the present are included. The claim that the wall is not only a concrete structure but also has a philosophical basis is put forward based on Foucault's view of technologies of power. In the same section, a theoretical introduction is made by outlining the relationship between realism and walls. In the second part, the Israel-Palestine Wall, which is the first sample of the study, is included. First of all, the history of the border politics between Israel and Palestine was discussed and the process until the construction of the wall was mentioned. Subsequently, the current state of the wall and the new walls built by Israel are included. Finally, Israel's wall has been analyzed according to the arguments of realism. Turkey-Syria Wall which other samples are discussed in the third section. In this section, first of all, the history of border policies between the two countries is evaluated until the construction phase of the wall. Building a given inference in place by the end of this section regarding the future status of the recently completed wall is complete with a realistic analysis of the Turkey-Syria Wall. In the study; based on the two wall examples discussed, it was concluded that the walls built today are very similar to the Berlin Wall physically, however, the reasons for the construction of the walls have transformed and shifted to the security focus and the walls have become one of the important tools of the security policies of the states.