8. sınıf öğrencileri için okuduğunu anlama becerisine ilişkin başarı testi geliştirme ve testin LGS'yi yordama düzeyi
Developing achievement test as to reading comprehesion skills of 8th graders and the prediction level of the test comparing with high school placement test (HSPT)
- Tez No: 673439
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Başarı testi, yordama, okuduğunu anlama becerisi, korelasyon, Achievement test, prediction, comprehension skill, corelation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Okuma, tarihsel süreç içinde önemi giderek artan bir kavramdır. Özellikle içine bulunduğumuz çağda okuduğunu hızlı biçimde kavramının yanında ekran okuma da hayatımıza girmiştir. Gelecekte başarılı nesiller yetiştirebilmek için bugünün öğrencilerini okuduğunu hızlı biçimde anlayan, okuduğu metindeki bilgiler ile mevcut bilgilerini birleştirerek yorumlayan ve ekran okuma hızı yüksek bireyler olarak eğitmek zorunludur. Bu araştırmanın amacı, okuduğunu anlama konusunda“Liselere Geçiş Sınavı”nı (LGS) yordayabilecek nitelikte bir başarı testi geliştirmektir. Son yıllarda gerek ulusal gerek uluslararası sınavlarda öğrencilerin okuduğunu doğru anlama becerisinin arz ettiği önem çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur. Buna ilave olarak söz konusu becerinin yalnızca ana dil dersi ile sınırlanamayacağı, diğer derslere de doğrudan etkisi olduğu belirtilmektedir. Bu doğrultuda LGS'de okuduğunu anlama konusuna daha fazla önem verilmektedir. Diğer taraftan, LGS'de üst düzey okuma kazanımlarının ölçülmediği hususu çeşitli çalışmalarda ortaya konmuştur. Uluslararası sınavlarda öğrencilerin nispeten daha az başarılı olmasının altında yatan sebeplerden birisinin, ulusal sınavlarda ve ders içi etkinliklerde üst düzey okuma kazanımlarına yeterli ağırlığının verilmemesinin olabileceği düşünülmektedir. Alanyazındaki bu çalışmaya benzer çalışmalar incelendiğinde, Türkçe dışında kalan derslerde çeşitli ünite ve konulara yönelik başarı testleri geliştirildiği görülmektedir. Buna mukabil, ana dil öğretiminde başarı testi geliştirme çalışmaları görece az sayıda bulunmaktadır. Buna ilave olarak, okuduğunu anlama konusuna ilişkin herhangi bir başarı testi geliştirme çalışmasına rastlanmadığından, bu husustaki boşluğun doldurulması maksadıyla bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu bilgiler ışığında okuduğunu anlama konusu üzerine, yeni nesil sorular ile sözel mantık sorularını da içerecek biçimde, 2019 LGS Türkçe testini yordayabilecek 50 soruluk bir başarı testi geliştirilmiştir. Anılan test 8. Sınıf öğrencilerine ön test olarak uygulanmış, ön test sonucunda zorluk ve ayırt edicilik endeksleri baz alınarak başarı testi 20 soruya düşürülmüştür. Geliştirilen başarı testinin 0,5718 ayırt edicilik indeksine sahip olduğu hesaplanmış, KR-20 değerinin 0.87117 olarak bulunması nedeniyle başarı testinin ayırt edicilik ve güvenilirliğinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmada 8.Sınıf öğrencilerine uygulanan başarı testi sonuçları ile LGS sonuçları kıyaslandığında, başarı testinin istatistiksel olarak LGS'yi yordadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin ulusal ve uluslararası testlerde okuma ve okuduğunu anlama yeteneklerine daha fazla odaklanacağı olgusuna bağlı olarak eğitim yaşamlarının başlangıcından itibaren okuduğunu anlama becerilerini geliştirmek için daha fazla okuma pratiklerine yönlendirilmesi gerekir. Sonuç olarak bu çalışmada, gelecekte okuduğunu anlama konusuna yönelik daha fazla başarı testi geliştirilmesi, söz konusu başarı testi geliştirme çalışmalarında yeni nesil ve sözel mantık sorularına yer verilmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Reading is a term which has an increasing weigh gradually in historical period. Screen reading is another term that enters into our lives besides rapid comprehension in the era we live. It is imperative to educate today's students as individuals with rapid comprehension skills, interpreting the knowledge in a text combined with the knowledge in mind while reading and screen-reading fast, to raise succesful generations in the future. The aim of this paper is to prepare an achievement test on comprehension skills which has the qualification to predict Turkish High School Placement Test (HSPT). There has been several studies in recent years indicating the impetus of comprehension skills of students in national and international exams. Additionally, it has been professed that this skill can not merely be applied to lessons on mother tongue skills, it also has a driect effect on other lessons. In this regard, comprehension skills are highly emphasized and evaluated in HSPTs. On the other hand, it is professed that high achievement levels are not mesaured in HSPTs in several studies. It is considered that this may be one of the reasons why Turkish students are relatively unsuccesful in international exams that high reading achievements are nor concentrated so much in-lesson activities and in nation-wide exams. It's obvious that there are studies based on developing achievement tests on various units and subjects in lessons other than Turkish when similar studies are examined in literature. However, studies on developing achievement test in mother language teaching are relatively few. Additionally because there is no study focused on developing achievement test on comprehension skills, this study is conducted in purpose of filling the gap about it. In the consideration of this perception, an achievement test, consisted of 50 questions involving new type and verbal reasoning questions, has been designed to predict HSPT 2019 Turkish Reading Test. This test was applied to 8th grade students as a pilot test and then was decreased to 20 questions in accordance with difficulty and discrimination items analysis. It's calculated that the achievement test has a significant discrimination item index (0,5718) and its discrimination and reliability level is high due to KR-20 score estimated as 0,87117. It has been indicated that the achievement test successfully predicted HSPT when achievement test results and HSPT results of the students compared to each other. Due to the fact that national and international tests will focus more and more on reading and comprehension skills, students should be guided for more reading practices to develop their comprehension skills from the start of education process. As a conclusion, I highly recommend for the future to develop more achievement tests on comprehension skills and these studies to concenstrate in new type and verbal reasoning questions.