Öğretmenlerin öznel iyi oluş düzeyleri ve mülteci öğrencilere yönelik tutumları arasındaki ilişki
Relationship between teachers' subjective well-being levels and attitudes towards students
- Tez No: 673551
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJAT İRA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öznel İyi Oluş, Mülteci, Tutum, Subjective Well-Being, Refugee, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmanın amacı, öğretmenlerin öznel iyi oluş düzeylerini ve mülteci öğrencilere yönelik tutumlarına ilişkin algılarını belirlemektir. Bununla birlikte öğretmenlerin öznel iyi oluşları ve mülteci öğrencilere yönelik tutumları arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmak, araştırma sonucundan elde edilen verilere göre sonuç ve öneriler ortaya koymaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmenlerin öznel iyi oluş düzeylerini belirlemek amacıyla Renshaw, Long ve Cook (2015) tarafından geliştirilen ve Ergün-Sezgin Nartgün (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan“Öznel İyi Oluş Ölçeği”ve öğretmenlerin mülteci öğrencilere yönelik tutumlarına ilişkin algılarını belirlemek için Sağlam ve İlksen Kanbur (2017) tarafından geliştirilen“Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği”ile araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini Çanakkale Merkez ilçede bulunan ilk ve ortaokullarda görev yapan 183 öğretmen oluşturmuştur. Veri sonuçları SPSS 21.0 programında analiz edilmiştir. Araştırmada Öznel İyi Oluş Ölçeği'nin okul bağlılığı boyutu ile cinsiyet değişkeni arasında, Öznel İyi Oluş Ölçeği'nin okul bağlılığı ve öğretim yeterliği boyutları ile yaş değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu; okul bağlılığı ile kıdem değişkeni arasında da anlamlı bir farklılığın olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Diğer taraftan öğretmenlerin çalıştıkları okul kademesi değişkenine göre öğretmenlerin iletişim düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu aynı zamanda uyum ve yeterlik boyutları ile branş değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucuna varılmıştır. Gerek ölçek bazında gerekse ölçek boyutları bazında ele alındığında Öznel İyi Oluş Ölçeği'nin boyutları (okul bağlılığı, öğretim yeterliği) ile Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeğinin boyutları (iletişim, uyum, yeterlik) arasında zayıf düzeyde pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Öznel İyi Oluş Ölçeği'nin alt boyutlarının, Mülteci Öğrenci Tutum Ölçeği'nin alt boyutlarının belirlenmesinde anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine teachers' subjective levels of well-being and their perception of their attitudes towards refugee students. In addition, to investigate whether there is a relationship between the subjective well-being of teachers and their attitudes towards refugee students; and to produce results and recommendations according to the data obtained from the research result. Relational screening model was used in the research. In order to determine the subjective well-being levels of teachers, the“Subjective Well-Being Scale”developed by Renshaw, Long and Cook (2015) and adapted to Turkish by Ergün-Sezgin Nartgün (2017) and the“Refugee Student Attitude Scale”developed by Sağlam and Ilksen Kanbur (2017) and the“Personal Information Form”prepared by the researchers were used to determine teachers' perceptions of their attitudes towards refugee students. The sample of the study was composed of 183 teachers working in primary and secondary schools in the Çanakkale. Data results were analyzed in SPSS 21.0 program. In the study, it was found that there is a significant difference between the school loyalty size of the Subjective Well- Being Scale and the gender variable, and the dimensions of school commitment and teaching competence and the age variable; it was also found that there was a significant difference between school commitment and seniority variable. On the other hand, it was concluded that there is a significant difference between the communication levels of the teachers according to the school level variable in which the teachers worked, but also a significant difference between the dimensions of harmony and competence and the branch variable. When taken both on the basis of scale and scale dimensions, it was observed that there is a weak positive correlation between the dimensions of the Subjective Well-Being Scale (school commitment, teaching competence) and the dimensions of the Refugee Student Attitude Scale (communication, compliance, competence). It has been concluded that the sub-dimensions of the Subjective Well-Being Scale is a meaningful guide to determining the sub-dimensions of the Refugee Student Attitude Scale.