Akademik erteleme sıklığının ve ilişkili faktörlerin akademik popülasyonda araştırılması
Investigation of academic delay frequency and related factors in academic population
  1. Tez No: 673588
  2. Yazar: ÖZGE BEBEK İREM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ŞAHİN CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme, depresyon, kaygı, mükemmeliyetçilik, Academic procrastination, depression, anxiety, perfectionism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
AMAÇ: Günlük hayatta erteleme yapmayan insanların sayısı neredeyse yok denecek kadar azdır. Erteleme davranışı akademik hayatta da çok sık karşımıza çıkan bir sorundur. Bu anlamda; akademik popülasyonda akademik erteleme sıklığını ve ilişkili olabilecek etkenleri değerlendirmek araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. YÖNTEM: Bu çalışma, Balıkesir Üniversitesi'nde profesör, doçent, doktor öğretim üyesi, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi ve okutman olarak görev yapan 306 gönüllü katılımcıyı kapsamaktadır. Tüm katılımcılar klinik deneyim ve mevcut bilgi kaynaklarına göre tarafımızdan düzenlenen yarı yapılandırılmış anket formu ile değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılara, Aitken Akademik Erteleme Ölçeği (AAEÖ), Spielberg Durumluluk-Sürekli Kaygı Ölçeği (STAI-1, STAI-2), Kısa Semptom Envanteri (KSE), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) ve Hewitt Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (HÇBMÖ) uygulanmıştır. Sosyodemografik veri formu ve tüm diğer ölçekler katılımcının kendisi tarafından doldurulmuştur. SONUÇLAR: Çalışmadan elde edilen bulgulara göre akademik popülasyonda akademik erteleme sıklığı %48'dir. Sosyodemografik değişkenlerden; yaş ve akademik süre akademik ertelemeyle ilişkili bulunmuştur. Akademik erteleme eğilimi yüksek olan grupta durumluluk ve sürekli kaygı seviyeleri daha yüksek bulunmuş depresyon, somatizasyon gibi ruhsal semptomlara daha fazla rastlanmıştır. Akademik popülasyonda kendi odaklı mükemmeliyetçilik ile akademik erteleme arasında negatif yönlü ilişki saptanmıştır. TARTIŞMA: Sonuç olarak akademik popülasyonda, bazı alanlarda farklılık olmasına rağmen; akademik erteleme ve ilişkili faktörlerin literatürdeki çalışmalarla tutarlılık gösterdiği düşünülmektedir. Erteleme eğilimine ilişkin risk faktörlerinin ve eşlik eden psikiyatrik yakınmaların saptanması; kişilerin akademik başarısına olumlu katkı sağlayabileceğinden daha geniş örneklemle yapılan çalışmalarla desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: There are few people who do not delay in their daily lives. Procrastination behavior is a very common problem we face in also academic life. In this respect, evaluating the frequency of academic procrastination and associated factors in the academic population has been determined as the aim of the research. METHOD: This study includes 306 volunteer participants who work as professors, associate professors, doctor lecturers, lecturers, research assistants and lecturers at Balıkesir University. All participants were evaluated with a semi-structured survey form prepared by us according to clinical experience and available information sources. Aitken Academic Procrastination Scale, Spielberg State-Trait Anxiety Scale, Brief Symptom Inventory, Rosenberg Self-Esteem Scale and Hewitt Multidimensional Perfectionism Scale were applied to all participants. The sociodemographic data form and all the other scales were filled in by the participant himself. RESULTS: According to the findings of the study, the frequency of academic procrastination in the academic population is %48. Among the socio-demographic variables; age and academic duration were found to be associated with academic delay. The groups with high academic procrastination were found to have higher levels of state-trait anxiety; mental symptoms such as depression and somatization were found more common. A negative relationship was determined between self-focused perfectionism and academic procrastination in the academic population. CONCLUSION: As a result, although there are differences in some areas in the academic population; academic procrastination and related factors are thought to be consistent with studies in the literature. Determination of risk factors related to procrastination and accompanying psychiatric complaints; since it can contribute positively to the academic success of individuals, it is recommended to be supported by studies with a larger sample.