Akademik erteleme davranışının benlik saygısı, durumluluk kaygi ve öz-yeterlik ile açıklanabilirliği
Academic procrastination's with self-esteem, self-efficacy and state anxiety will predict
  1. Tez No: 218067
  2. Yazar: DİDEM AYDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erteleme Davranışı, Akademik Erteleme Davranışı, BenlikSaygısı, Durumluluk Kaygı, Öz-Yeterlilik, procrastination, academic procrastination, self-esteem, state anxiety, self-efficacy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, üniversite sınavına hazırlanan lise son sınıf öğrencilerininakademik erteleme davranışlarını; benlik saygısı, durumluluk kaygı ve öz-yeterlikinançları açısından açıklanabilirliğini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmagrubunu Konya ilinde üniversite sınavına hazırlanan tesadüfi yöntemle seçilen 400lise son sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma grubunda 220 kız öğrenci ve 180erkek öğrenci bulunmaktadır. Araştırmada; öğrencilerin erteleme eğilimlerinibelirlemek amacıyla Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen ?Akademik ErtelemeÖlçeği?, benlik saygı düzeyini ölçmek için Coopersmith (1967) tarafındangeliştirilen ?Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri?, öz-yeterlik inançlarınındüzeyini belirlemek amacıyla Mısırlı Taşdemir (2003) tarafından geliştirilen?Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği? ve durumluluk kaygı durumunu tespit etmek içinSpielberg ve arkadaşları tarafından (1970) geliştirilen ve Öner ve LeCompte (1998)tarafından Türkçe'ye uyarlanan ?Spielberg Durumluluk Kaygı Ölçeği? ve araştırmacıtarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde PearsonMomentler Çarpımı Korelasyonu, Çoklu Regrasyon, T-Testi ve F testi kullanılmıştır.Tüm veriler 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir.Araştırmada; akademik erteleme davranışı ile benlik saygısı arasındaanlamlı bir ilişki olduğu bunun yanı sıra, akademik erteleme davranışı ile durumlulukkaygı ve öz-yeterlilik inançları arasında anlamlı düzeyde bir ilişki olmadığı ortayaçıkmıştır. Ayrıca benlik saygısı akademik erteleme davranışı için anlamlı biryordayıcı olduğunu durumluluk kaygı ve öz-yeterlik inançlarının akademik ertelemedavranışı için anlamlı bir yordayıcı olmadığı sonucu elde edilmiştir. Ayrıca yüksekve orta düzeyde akademik erteleme davranışı gösteren öğrenciler düşük düzeydeakademik erteleme gösteren öğrencilere göre daha fazla durumluluk kaygıyaşamaktadırlar. Elde edilen bulgular, yapılan araştırmalarla birlikte tartışılmış veönerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to examine the interplay betweenacademic procrastination, self-esteem, state anxiety and self-efficacy of the 11 highschool who are getting prepared for the ÖSS ( University Entry Exam).Particapants were 400 students (220 female, 180 male) that were chosenrandomly. Academic Procrastination Behavior Scale ( APBS), Academic Self-Efficacy ( ASES), Coopersmith Self-Esteem Scale ( CSES), Spielberg State AnxietyInventory ( SSAI) was used.Pearson Moments Correlation, multiple regression analyze, F-test and Ttestwas used to analyze data. The signifiance level is determined to be 0.05.There were negatif relationship between academic procrastination and selfesteem.Self esteem was a predictor of academic procrastination. Also, no relationbetween academic procrastination with self-efficacy and state anxiety. State anxietyand self-efficacy were not significant predictors of academic procrastination. Malestudents more academic procrastinated than female students. Also, high academicprocrastinators and middle level procrastinators have more state anxiety than lowacademic procrastinators.