Marka kimliğinin marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde etkisi
The effect of brand identity on brand loyalty and purchase intention
- Tez No: 673619
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kimliği, Marka İmajı, Marka Sadakati, Satın Alma Niyeti, Brand, Brand Identity, Brand Image, Brand Loyalty, Purchase Intention
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında, Konya Selçuklu bölgesinde Starbucks tüketicilere sunulan hizmetler kapsamında, marka imajı ile marka kimliği ilişkisi ve aynı zamanda marka kimliğinin marka sadakati ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı; marka imajının, marka kimliği oluşturmadaki etkisi ile marka kimliğinin marka sadakati ve satın alma niyeti üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu araştırma, pazarda rekabet avantajı oluşturmak için, marka kimliği, marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesinde ve bir hizmet sektörü olan Starbucks için strateji geliştirmelerinde yardımcı olacak veriler sunmaktadır. Araştırmanın ana kütlesini; araştırmaya konu edilen Konya Selçuklu bölgesinde bulunan Starbucks kafelerde hizmet görmekte olan tüketicileri oluşturmaktadır. Araştırmanın pandemi döneminde gerçekleşmesi nedeniyle söz konusu olan ana kütleye, web ve e-posta anket uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın demografik özellikleri frekans analizi ile açıklanmış olup değişkenlerin geçerliliği ve güvenilirliği açıklayıcı faktör analizi ve güvenilirlik analizi yardımıyla incelenmiştir. Regresyon ve korelasyon analizleri ile de araştırma modelindeki değişkenler arasındaki ilişkiler ölçümlenmiştir. Son olarak araştırmaya ait hipotezler sınanmıştır. Söz konusu olan Starbucks kafelerinin marka kimliğinin yaratılmasında marka imajının pozitif yönde bir etkiye sahip olmasıyla beraber, marka kimliğin de marka sadakati ve satın alma niyeti üzerinde pozitif yönde bir etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between brand image and brand identity within the scope of services offered to Starbucks Consumers in Konya Selçuklu Region and the effect of brand identity on brand loyalty and purchase intention analyzed. In this context, the aim of the research is; to reveal the effect of brand image on brand identity formation and the effect of brand identity on brand loyalty and purchase intention. This research provides data to help identify factors affecting brand identity, brand loyalty and purchase intention, and develop strategies for Starbucks cafes, a service industry, in order to create a competitive advantage in the market. The main body of the research; Starbucks cafes located in Konya Selçuklu region, which is the subject of the research, constitute the consumers serving. Since the research was conducted during the pandemic period, web and e-mail surveys were applied to the population in question. The demographic features of the study were explained by frequency analysis, and the validity and reliability of the variables were examined by explanatory factor analysis and reliability analysis. In the research model, the relationships between variables were measured by regression and correlation analysis. The hypotheses belonging to the research were tested with t-tests. While the brand image had a positive effect on the formation of the brand identity of the Starbucks cafes, it was determined that the brand identity also had a positive effect on brand loyalty and purchasing intention.