Ortaöğretim gençliğinin teşhircilik tutumları ve sosyal ağ kullanımları (Konya ili örneği)
Exhibition attitudes and social network use of secondary education youth (Sample of Konya province)
  1. Tez No: 673639
  2. Yazar: SULTAN KIRKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Teşhir, Teşhir Toplumu, Gençlik, Toplumsal Değişme, Teknoloji, Exhibition, Exhibition Society, Youth, Social Change, Technology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İçinde bulunduğumuz toplum bir teşhir toplumudur. Teşhir toplumunun ortaya çıkmasında tarihsel süreçte yaşanan değişim ve dönüşümler etkili olmuştur. Bu değişimlerin başında modernleşme, sanayileşme, kentleşme, demokrasi, küreselleşme, postmodernizm ve iletişim teknolojisinin gelişmesi gelmektedir. Toplumda yaşanan değişimlerden en fazla etkilenen ve bunlara en kolay uyum sağlayan kesim gençlerden oluşturmaktadır. Gençlerin teknoloji kullanımları ortaöğretim kuşağında yoğunluk kazanmakta olup buna bağlı olarak teşhir davranışları da yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu nedenle çalışmada sosyal ağlar bağlamında ortaöğretim gençliğinde teşhirciliğin ulaşmış olduğu boyutlar incelenerek bunun altında yatan psikolojik ve sosyo-kültürel nedenler araştırılmıştır. Aynı zamanda teşhirciliğin yol açtığı problemlere dikkat çekilmiştir. Bu araştırma nitel yöntem kapsamında Konya ilinde öğrenim gören 32 öğrenci ile derinlemesine görüşme tekniği uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda toplumda yaşanan değişim ve dönüşümlerin ve özellikle teknolojinin yaygın kullanımının gençlerin teşhir tutumlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The society we live in is a display society. The changes and transformations in the historical process have been effective in the emergence of the exhibition society. At the beginning of these changes are modernization, industrialization, urbanization, democracy, globalization, postmodernism, and the development of communication technology. Young people are the segment that is most affected by the changes in society and adapts easily to them. Young people's use of technology is intensifying in the secondary education generation, and accordingly, display behaviors have become widespread. For this reason, the dimensions of exhibitionism in secondary school youth in the context of social networks were examined and the psychological and socio-cultural reasons underlying it were investigated. At the same time, attention was drawn to the problems caused by exhibitionism. This research was carried out by applying in-depth interview technique with 32 students studying in Konya within the scope of qualitative method. In line with the data obtained, it was concluded that the changes and transformations in the society, and especially the widespread use of technology, affect the display attitudes of young people.