Ortaöğretim gençliğinin misyonerlik faaliyetleri karşısındaki tutumu (Antalya örneği)
The attitude of high school adolenscence against to mission activities (example Antalya)
- Tez No: 190451
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik, kişilik, benlik, tutum, misyonerlik, propaganda, Adolencsence, personality, attitude, missionary, propaganda
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Son dönemlerde ülkemizde din değiştirerek Hristiyanlığı tercih edenlerde birartışın gözlenmesi, misyonerlik faaliyetlerinin din değiştirmedeki etkisini gündemegetirmiştir. Bizde, ülkemiz gençliğine yönelik misyonerlik faaliyetlerinden ergenlikdönemindeki gençlerin etkilenme düzeyini ölçmek amacıyla, farklı kültürlerinbuluşma yeri olan Antalya'da, ortaöğretim gençliği üzerinde bir anket çalışmasıyaptık. Çalışmamızın amacı, farklı dini inanç ve grupların gençlere yönelikmisyonerlik faaliyetleri karşısında, onların tutumunu etkileyen psiko-sosyal faktörleribelirlemektir.Araştırmamız da, gençlerin dini propagandadan etkilenmelerinin psiko-sosyalnedenlerinin bulunduğunu tespit ettik. Kendi iç dünyalarında yaşadıkları sıkıntılardanbir kurtuluş beklentisi içinde olan gençler, dini propagandadan daha çoketkilenmektedir. Ergenlik dönemi gençlerinin sevgi ve ilgi beklentisi içinde olmaları,farklı dini inanç ve grupların onlara yönelik propagandalarını kolaylaştırmaktadır.İslamiyet'in dünyada terör eylemler sonucu oluşan olumsuz imajı onları kendi diniinançlarından utanır hale getirmiş ve farklı dini arayışlara yönlendirmiştir. Budaonları, misyonerlerin dini propaganda faaliyetlerinden etkilenmeye müsait halegetirmiştir.Gençlerimizin misyonerlik faaliyetleri karşısında daha bilinçli bir tutumgeliştirebilmeleri ve farklı dini inanç ve grupların etkisinden korunabilmeleri için,onların bu faaliyetler hakkında bilgilendirilmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadas, to observe incresing number of people who change their religionand christian had made the role of missionary activities in change religion currenisue. We took poll to high school adolenscence in Antalya which includes differentcultures in order to eveluate effected level of adolenscence from the missioneyactivities. We aim of our reseach is to find pscho-social factories which effected theirattitudes against to different religious belief and groups missionary activities.We found that the adolenscens are affected from the religious propagandabecause of the pscho-social reasons. The adolensce who want give up their troublesthat is iner world are more affected religious propaganda than the others. The youngswho are in adolensce period make easy missionary propaganda of different belief andgroups because of needing love and interest of other people. The negative image ofİslam in world because of tereorist operation is felt them ashamed from theirreligious search. İt makes easy the propaganda which intend fort o adolenscenceWe should give information to youngs in order to develop concious attitudeabout missionary activities and to protect different religios belief and groups effect.