Kazakistan'da yaygın İslâm din eğitimi (Kazakistan'ın güney bölgesi cami Kur'an kursları ve yaz Kur'an kursları örneği)
Informal Islamic religious education in Kazakhstan (Sample of the southern region of Kazakhstan mosque Kur'an courses and summer Kur'an courses)
- Tez No: 673672
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cami Kur'an Kursu, Yaz Kur'an Kursu, İslam Din Eğitimi, Eğitim-Öğretim, Kazakistan, Kazakhstan, Mosque Quranic Courses, Summer Quranic Courses, Informal Religious Education, Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırma, Kazakistan'ın güney bölgesinde bulunan Cami Kur'an kursları ve yaz Kur'an kurslarında yapılmakta olan Kur'an öğretiminin mevcut problemlerini, öğrenci ve öğretmen görüşleriyle ortaya çıkarmayı amaçlayan bir alan araştırmasıdır. Bu araştırmada survey (genel tarama) kullanılmıştır. Bu araştımanın katılımcıları 50 öğretmen ve 240 öğrencidir. Çalışmada, uygulanan anket çalışmasının bulgu ve yorumlarına yer verilmiş, Kazakistan'da yaygın İslam din eğitiminin fert, toplum ve din eğitimi açısından değerlendirmeye tâbi tutulmuştur. Sonuç ve öneri kısmında ise araştırmanın genel özeti ve değerlendirmesi yapılmış, Kazakistan'da yaygın İslam din eğitimi alanında mevcut olan problemlerin çözümüne yönelik öneriler yetkililerin dikkatine sunulmuştur. Son olarak, araştırmada kullanılan anketlerin ve Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığından alınan izin belgesinin örnekleri eklenmiştir. Araştırma sonucunda, kurslarda eğitim-öğretim görmekte olan öğrencilerin ilgi seviyesinin yüksek olmasına rağmen, Kazakistan'ın güney bölgesindeki camilerdeki Kur'an kursları ve yaz Kuran kurslarının derslik, öğretim araç-gereç ve materyali açısından fiziki ve eğitsel düzeyinin yeterli olmadığı, kurs öğretmenlerinin çoğunun pedagojik formasyon altyapısının olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is a field study aiming to reveal the current problems of Quran teaching in mosque Quran courses and summer Quran courses in the southern region of Kazakhstan with the views of students and teachers. Survey (general screening) was used in this study. The participants of this study are 50 teachers and 240 students. In the study, the findings and interpretations of the Applied Survey study were included, and widespread Islamic religious education in Kazakhstan was evaluated in terms of individual, community and religious education. Thus, the current status of the individual, community and religious education of the common religious education for Muslims in Kazakhstan has been revealed. In the conclusion and suggestion part, after giving the general summary of the research, present problem findings and proposals for solution were presented to the attention of the authorities. The samples of the questionnaires used in the study and the permission certificate obtained from the Kazakhstan Muslims Religious Administration are shared in the thesis. As a result of the research, although the interest level of the students who are studying in the courses is high, the physical and educational level of the Quran courses and summer Quran courses in Almaty, Taraz and Shymkent mosques is not sufficient in terms of classrooms, teaching materials and materials, and the course teachers will not be underestimated. It has been determined that some of them do not have pedagogical infrastructure.