Sıcaklık ve nemin bulanık mantık yöntemiyle kontrolü
Control of temperature and humitidy by fuzzy logic method
  1. Tez No: 67374
  2. Yazar: ALİ OSMAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, Sıcaklık, Nem, Kontrol, Koşullu bulanık çıkarım mekanizması, Fuzzy logic, Temperature, Humidity, Control, Conditioned fuzzy inference mechanism. n
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SICAKLIK VE NEMİN BULANIK MANTIK YÖNTEMİYLE KONTROLÜ Ali Osman ÖZKAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Novruz ALLAHVERDİ 1997, 109 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Doç. Dr. Abdullah ÇAVUŞOĞLU Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Bu çalışmada bulanık mantık yöntemi kullanılarak sıcaklık ve nemin kontrol edilmesi gerçekleştirilmiştir. Tezde bulanık koşullu çıkarım mekanizması kullanılmış, bu yöntemin çeşitli parametreleri daha esnek olarak kontrol edebildiği gösterilmiştir. Tasarlanan sistem donanım olarak kişisel bilgisayar, analog-digital dönüştürücü kartı ve dış parametreleri (sıcaklık ve nem) algılama kartından oluşmaktadır. Kontrol programı QBASIC dilinde yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CONTROL OF TEMPERATURE AND HUMIDITY BY FUZZY LOGIC METHOD Ali Osman ÖZKAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electricity-Electronics Eng. Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ 1997, 109 Page Jury : Assoc. Prof. Dr. Novruz ALLAHVERDİ Assoc. Prof. Dr. Abdullah ÇAVUŞO?LU Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI In this study, fuzzy logic method has been used to control the humidity and the temperature. In the thesis an inference mechanism based an fuzzy conditionals has been used and it has been shown that this method is more flexible for controlling various parameters. The system hardware consists of; a personal computer, an A/D converter card, and a sensor card to read the external parameters(i.e. temperature and humitidy). The control program has been developed in QBASIC programming language.