Kum ve çakıl filtre modelleri ile Konya ana tahliye kanalı sularının arıtılması
Treatment of Konya main dreinage channel's water by sand a grawel filter models
  1. Tez No: 67373
  2. Yazar: MERAL BÜYÜKYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Wastewater, filtration, biological oxygen demand, chemical oxygen demand, turbidity IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUM VE ÇAKIL FİLTRE MODELLERİ İLE KONYA ANA TAHLİYE KANALI SULARININ ARITILMASI Meral BÜYÜKYILDIZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN 1997, 85 sayfa Jüri :Doç. Dr. Mehmet Emin AYDIN Yrd. Doç. Dr. Ercan KAHYA Yrd. Doç. Dr. Ali BERKTAY Geniş bir alanı kaplayan, önemli yerüstü ve yeraltı su potansiyeline sahip olan Konya Kapalı Havzası ile Tuz Gölü Havzası hem içme ve kullanma amaçlı su temini, hem de ülkenin ihtiyacı olan tuzun büyük bir bölümünün karşılanması bakımından vazgeçilmez tabi kaynaklardır. Konya ve çevresinde giderek artan nüfus, çevre faktörü dikkate alınmadan kurulan sanayi tesisleri ile kanalizasyon atıklarının doğrudan Tuz Gölüne boşaltılması, her iki havzanın geleceğini tehdit eden ana unsurlardır. Bu kirleticilerin en kısa zamanda belirlenmesi ve önlenmesi için model ve önerilerin oluşturulması önem taşımaktadır. Bu çalışmada, çeşitli filtre yatağı malzemelerinden oluşan üç ayrı filtre kolonu teşkil edildi. Bu filtrelerden kum filtresi 0.1 m/h, kum+çakıl filtresi 0.3 m/h ve çakıl filtresi 0.5 m/h hızında çalıştırıldı. Giriş suyu ve her bir filtre kolonunun çıkış sularında haftada üç kez olmak üzere biyokimyasal oksijen ihtiyacı,kimyasal oksijen ihtiyacı, çözünmüş oksijen,amonyak azotu, nitrit azotu, nitrat azotu, pH ve birkaç kere debulanıklık ve askıdaki katı madde analizleri yapıldı. Deney sonunda kirlilik giderimi açısından en uygun filtrenin kum filtresi olduğu tespit edildi. Anahtar Kelimeler : Atık su, filtrasyon, biyokimyasal oksijen ihtiyacı, kimyasal oksijen ihtiyacı, pH, bulanıklık
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis TREATMENT OF KONYA MAIN DREINAGE CHANNEL' S WATER BY SAND AND GRAVEL FILTER MODELS Meral BÜYÜKYILD1Z Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet Emin AYDIN 1997, 85 Page Jury: Assoc. Prof.Dr. Mehmet Emin AYDIN Assist. Prof.Dr. Ercan KAHYA Assist. Prof. Dr. Ali BERKTAY Konya and Tuz Lake Basins, which have large areas and important surface water and groundwater potential, are invaluable natural resources for water and salt supplies. Increase in population around and in Konya and uncontrolled discharge of sewage and industrial wastewater's to the Tuz Lake are the main threatening factors for the future of both basins. These polluting sources are to be examined and then- polluting effect is to be determined, so that necessary measures can be taken to prevent pollution, such as setting up appropriate models and implementation of the modeling results. In this study, three filter columns packed with various packing media were established. Sand, sand + pebble and pebble filters were run at 0.1 m/h, 0.3 m/h and 0.5 m/h, respectively. Biological oxygen demand, chemical oxygen demand, disolved oxygen, NH3, NO2, NO3, pH values are analyzed for the samples which are taken three times a week from inlet water and outlet water of each filter columns. During inexperiment turbidity and suspended solid are also analyzed a few times. The sand filter proved to provide the best treatment performance.